Nationale Beeldbank

In de Zeister bossen is het deze week drukker dan ooit nu het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op de oefenduels met Engeland en Portugal, zich heeft gevestigd op het terrein van de KNVB. Geen Huis ter Duin meer, maar ook geen trainingen meer bij Quick Boys. De Katwijkers ontvingen Oranje twintig jaar met open armen.

Jarenlang werkten de internationals hun trainingen af in de frisse, zilte lucht langs de Noordzeekust. Eerst bij vv Noordwijk, vervolgens bij SJC, Katwijk en Blauw Zwart. In 1998 streek het keurkorps neer op het sportcomplex van Quick Boys in de Katwijkse duinen.

Bondscoach Ronald Koeman wil echter in een professioneler klimaat werken en op betere velden, zei hij eerder deze week. Een verhaal dat oud-bestuurslid Dirk van Duijn niet helemaal onbekend in de oren klinkt. In de aanloop naar het EK in 2004 was er ook kritiek over de kwaliteit van het speelterrein.

Gloednieuwe grasmat

"De grasmat was op dat moment echt beroerd, maar omdat het een gemeentelijk sportpark was, konden we daar niet zo veel mee", herinnert Van Duijn zich. "Er moest echter wel iets gebeuren."

"Met onze toenmalige voorzitter ben ik toen op een donderdag naar Huis ter Duin gegaan om daar samen met Henk Kessler, de grote baas bij de KNVB destijds, de zaak te regelen. Vier dagen later lag er een gloednieuwe grasmat."

De kosten werden gedekt door de recette van een oefenwedstrijd tussen Quick Boys en Oranje een jaar later: 7.000 toeschouwers vergaapten zich aan Dirk Kuijt, de ongekroonde koning van Katwijk, die de eerste 45 minuten meespeelde.

Kuijt

Zou het nog bestaan, dan besloeg de naam Kuijt een paar pagina's in het telefoonboek van Katwijk. Ook in het huidige bestuur van Quick Boys zit er een.

Pieter Kuijt is geen familie van Dirk, maar hij heeft uiteraard wel een zwak voor de clubheld. "Hij komt natuurlijk hiervandaan en deelde graag handtekeningen uit als hij hier met Oranje kwam. Bij de rest was het meestal heel zakelijk: trainen en weer weg."

Archief 2006: Engelse pers in Katwijk voor Van Nistelrooij

En is het nu stil op de club? "Nou, stil is het hier nooit...", zegt Kuijt. "Het is inderdaad jammer dat Oranje niet meer komt. We hebben het met veel plezier gedaan, maar we liggen er ook niet wakker van dat het nu voorbij is."

Een financiële strop is het ook niet. "Nee, want het was voornamelijk vrijwilligerswerk. Je zou kunnen zeggen dat we een stukje PR missen, maar dat effect is bij een amateurclub ook maar beperkt."

Bedankbrief

Over de klachten over de kwaliteit van het veld maakt de club uit het trotse vissersdorp zich evenmin druk. "Nee, hoor, dat is gewoon zo", is het nuchtere commentaar.

"In Zeist gebruikt alleen het Nederlands elftal het veld en bij ons alle elftallen. Daar wordt het veld niet beter van. We hebben een mooie bedankbrief gehad van de KNVB. Het is prima zo."

STER reclame