NOS SportAangepast

Nederlander die Senna versloeg, helpt nu talent naar Formule 1

Nederlander die Senna versloeg, begeleidt nu talent naar Formule 1

De naam Peter de Bruijn doet bij racefans niet meteen een belletje rinkelen, de naam Ayrton Senna daarentegen wel. De twee voormalige coureurs liggen echter verrassend dicht bij elkaar. Sterker nog: De Bruijn versloeg de Braziliaan tijdens het wereldkampioenschap karting in 1980.

Senna maakte nadien de overstap naar de Formule 1 en groeide uit tot een racelegende. De Bruijn bleef in de kartsport en ontwikkelde zich tot een van de bekendste talentbegeleiders ter wereld. Van het huidige Formule 1-veld heeft hij onder anderen Kimi Raïkkönen, Vallteri Bottas en Kevin Magnussen onder zijn hoede gehad.

Verstappen

Daarnaast onderhield De Bruijn ook nauw contact met Max en Jos Verstappen. "Max heeft alles mee: zijn talent, fysieke kracht, presentatie en genen." Desalniettemin rekent de Vlaardinger komend seizoen nog niet op een Nederlandse wereldtitel. "Ik hoop het natuurlijk wel. Het team is volgens mij wel goed genoeg, maar de geleverde motor waarschijnlijk niet."

Peter de Bruijn

Een wereldtitel voor een van zijn pupillen of vroegere tegenstanders zou voor De Bruijn bepaald geen noviteit zijn. Als jonge karter vocht hij veelvuldig duels uit met de Braziliaan Senna die later drie wereldtitels in de Formule 1 veroverde. "Ik heb heel vaak met Senna geduelleerd. Ik kon toen nog niet voorspellen dat hij zo'n grote coureur zou worden, maar dat kan je eigenlijk van niemand zeggen."

De twee kemphanen hadden veel contact op de kartbaan. Er was wederzijds respect. "Senna vroeg mij in die tijd vaak naar de afstelling van de kart. Hij reed erg agressief, ik was technisch beter en kon goed met de banden omgaan. Hij heeft dat aspect nooit begrepen."

Räikkönen

Het bleek tekenend voor de carrière van beide mannen. Senna drong met zijn agressieve rijstijl door tot de Formule 1, De Bruijn richtte zich op de techniek en begeleidde jonge coureurs via zijn kartteam naar de top, ook in de Formule 1. Hij nam Jos Verstappen onder zijn hoede en werkte vanaf 1998 nauw samen met de latere wereldkampioen Kimi Räikkönen.

Kimi Räikkönen na het winnen van de wereldtitel in 2007

"Kimi kwam via een bekende monteur bij ons en heeft hier twee jaar gereden. Hij woonde zelfs een jaar in Vlaardingen, in mijn oude huis." Ondanks dat Räikkonen door zijn snelle overstap naar de Formule 1 maar kort in Nederland verbleef, heeft De Bruijn altijd goed contact met de Fin gehouden.

Twee uur lachen

"Twee jaar geleden bezocht ik hem tijdens een race in Spa. Zijn management kon geen kaarten regelen, maar Kimi zorgde zelf dat we het hele weekend welkom waren bij Ferrari. We hebben zaterdagavond met hem en zijn vrouw gegeten. Dat was geweldig, twee uur lang lachen. Kimi is echt een hele fijne jongen. Zo stug als je hem op tv ziet, is hij in het echt totaal niet."

Max Verstappen steekt zijn vinger in de lucht bij de persconferentie

Twintig jaar na het begeleiden van Räikkönen werkt de 61-jarige Vlaardinger nog altijd met jeugdig racetalent. Het opleidingstraject is echter ingrijpend veranderd. Volgens De Bruijn niet ten goede. "Als jongens een beetje goed zijn en geld hebben, stappen ze met veertien jaar al over naar de raceauto's. Een kind van veertien mag nog niet eens op een bromfiets rijden. Die hoort niet in een raceauto."

Volgens hem is het voor talenten beter om langer te blijven karten. "Ze slaan nu vaak de seniorenklasse van het karten over. Dat is eigenlijk de klasse waarin je het zou moeten leren. Max Verstappen is ook gewoon lang blijven karten. En dat is nu toch een beetje het voorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl