Wekdienst 21/3: het is verkiezingsdag en Macron komt op bezoek

Aangepast
ANP/NOS

Goedemorgen! Vandaag zijn er in 335 gemeenten verkiezingen voor de gemeenteraad, kan er in een referendum voor of tegen de Inlichtingenwet worden gestemd en brengt de Franse president Macron een bezoek aan Nederland.

De zon schijnt nog af en toe, maar er zijn ook veel wolken. Gedurende de dag kan er lokaal wat regen of motregen vallen. Het wordt 5 tot 7 graden. Morgen wordt het natter.

NOS

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In 335 gemeenten kan worden gestemd voor een nieuw lokaal bestuur. Ook kan in een raadgevend referendum voor of tegen de Inlichtingenwet worden gestemd. In 45 gemeenten zijn er geen verkiezingen, alleen het referendum.
  • De Franse president Macron wordt op Paleis Noordeinde met een officiële welkomstceremonie ontvangen door koning Willem-Alexander. Daarna spreekt Macron met premier Rutte. Het korte bezoek van de Franse president aan Nederland staat in het licht van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders die later deze week in Brussel wordt gehouden.
  • Het beroemdste Mariabeeld van Nederland, dat van de Sint Jan in Den Bosch, verlaat voor het eerst sinds 165 jaar de kathedraal voor restauratie. De 'Zoete Lieve Vrouw' staat vanaf 22 maart ruim een week in een restauratieatelier in Maastricht.

Wat heb je gemist?

Eerste stemmen uitgebracht bij nachtelijke stembureaus

Op diverse plaatsen in het land hebben mensen al hun stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Zwolle bijvoorbeeld gaf burgemeester Henk Jan Meijer zijn stadgenoten het goede voorbeeld door in een mobiel stembureau in een studentenkroeg zijn burgerrecht te laten gelden.

De meeste stembureaus in Nederland zijn open vanaf 07.30 uur; stemmen kan tot 21.00 uur.

Sebastian Kruis (PVV) brengt zijn stem uit in Den Haag ANP

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Je bent er misschien nog niet aan toe op dit tijdstip, maar in Rotterdam wordt vanavond voor de vierde keer de Dutch Beer Challenge georganiseerd. Uit een recordaantal van bijna 400 deelnemende brouwerijen kiezen juryleden het 'Beste bier van Nederland in 2018'.

Het is heel wat uitzoekwerk, want zo schrijft de organisatie: "Juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met 25 subcategorieën, zoals pils, saison, licht en zwaar blond, pale ale, IPA, licht en zwaar donker, bock en dubbelbock, stout/porter, gerstewijn, witbier en weizen, fruitbieren en houtgelagerde bieren."

Vanavond is het vooral proeven: de winnaar wordt in mei bekendgemaakt. Proost en een fijne dag!

STER Reclame