Thy is niet trots op zichzelf: het was voor mij vanzelfsprekend

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lennart Thy vertelt over zijn besluit om mee te werken aan een stamceltransplantatie

In een week tijd transformeerde hij van relatief onbekende spits van VVV-Venlo tot een voorbeeld van hoe de soms kille voetbalwereld plots menselijke trekjes kan vertonen. Lennart Thy: voetballer van beroep, weldoener in zijn vrije tijd.

Zijn besluit om bloed af te staan aan een patiënt met leukemie en zo een stamceltransplantatie mogelijk te maken - ook al miste hij daardoor de competitiewedstrijd tegen koploper PSV - werd afgelopen weekend in elk eredivisiestadion als een heldendaad bejubeld.

Zelf voelt hij zich geen held. "Ik ben niet per se trots op mezelf, het is voor mij vanzelfsprekend", stelt de Duitser op een door de club belegde persconferentie.

"Als je wellicht iemand zijn leven kan redden, is de keuze voor mij niet moeilijk. Het is wel een mooi gevoel, maar ik ben niet ineens een ander mens."

Lennart Thy (m) en trainer Maurice Steijn (r) ANP

Zeven jaar geleden had Thy zich met de selectie van zijn toenmalige club Werder Bremen laten registreren als donor. In de tussentijd dacht hij er nauwelijks aan. Totdat zes weken geleden het bericht kwam dat er een match was met een leukemie-patiënt.

In de week voor de ingreep moest hij zichzelf een aantal keer injecteren met een middel dat het aanmaken van de stamcellen bevordert. In de kliniek in Keulen lag hij vervolgens zo'n vijf uur aan het infuus.

Thy is er bijna van hersteld. "Vorige week was ik erg slap. Ik had die pauze nodig. Nu voel ik me nog steeds een beetje slap, maar ik hoop dat ik vanaf maandag weer volledig mee kan trainen."

VVV-Venlo
@VVVVenlo
👏🏻 | Afgelopen weekend is er veel aandacht geweest voor de actie van onze spits Lennart Thy. Bedankt Nederland! ‘Volg Lennart, word stamceldonor ❤️’. Hieronder een selectie. #psvVVV #nacrod #excado #azgro #dbodor
10 maanden geleden

VVV-trainer Maurice Steyn had hem van tevoren gewaarschuwd dat zijn besluit nogal wat los zou maken in de voetbalwereld. Toch was hij verrast door alle loftuitingen aan zijn adres.

"Dat het zo positief opgepakt wordt, is hartstikke mooi. Dat had ik me echt niet voor kunnen stellen. Ik ben liever in het nieuws door mijn prestaties op het veld, maar als het leidt tot veel nieuwe donoren, dan is het dat allemaal waard."

Thy hoopt dat zijn actie navolging krijgt, maar een verplichte donorregistratie voor alle eredivisiespelers gaat hem wat ver. "Iedereen moet voor zichzelf bepalen of je je registreert, maar het is voor de goede zaak. Je kunt veel mensen helpen."

STER Reclame