Leo Driessen, Simon Zwartkruis en Erik van Lakerveld
NOS VoetbalAangepast

Afscheidsduel voor Sneijder? 'Een sportwedstrijd is geen concours'

Een andere bondscoach, nieuwe spelers en andere, strengere regels voor de media. Het Nederlands heeft een nieuwe start gemaakt en dat blijft niet onopgemerkt.

Vrijdag staat in de Amsterdam Arena het eerste oefenduel op de rol onder leiding van Ronald Koeman. Tegenstander die avond is Engeland. Maandag gaf de bondscoach zijn eerste persconferentie sinds zijn presentatie een maand geleden.

'Een man met een plan'

"Een prima entree, niets op aan te merken", zegt voetbalcommentator Leo Driessen (FOX en RTL) in het Sportforum.

"Ik zag een coach die weet wát hij wil en hóe hij dat wil", voegt Simon Zwartkruis van Voetbal International toe.

Volkskrant-journalist Erik van Lakerveld zag "een man met een plan."

Koeman maakte als voorbereiding op zijn nieuwe baan een rondje langs (oud)-spelers, bondscoaches en andere vertrouwenspersonen. Zo informeerde hij bij de 34-jarige Arjen Robben naar een mogelijke terugkeer bij Oranje. Het antwoord was kort en krachtig: nee.

Noodgeval

Zwartkruis had juist het idee dat Robben na zijn laatste duel tegen Zweden, in oktober vorig jaar, de deur nog op een kier had gelaten. "Hij leek te twijfelen en sprak over noodgevallen. Toen zeiden wij (de journalisten, red.): Oranje is één groot noodgeval!"

Toch sprak de aanvaller onlangs nog over een mogelijke rentree voor het EK Van 2020. Voorwaarde is wel dat hij dan nog fit is. "Dat is topsport-eigen", zegt Van Lakerveld. "Voor hen is het lastig om te zeggen: dit was het, ik ga nooit meer het veld op."

'Robben zette de deur voor Oranje vorig jaar nog op een kier'

Robben nam in elk geval afscheid van Oranje met een wedstrijd. Wesley Sneijder heeft dezelfde wens. Is dat nu reëel? In het Sportforum wordt met veel respect gesproken over de recordinternational, maar een 'spelend afscheid' gaat de gasten te ver.

"Het gaat er in de sport om dat de beste sportmensen van dit moment om de prijzen strijden. Dan ga je niet iemand die er niet meer bij is zomaar even op het veld halen. Een sportwedstrijd is geen concours", aldus Van Lakerveld.

Zwartkruis denkt dat Sneijder ook pech heeft met de timing. "Koeman heeft nu andere dingen aan zijn hoofd. Bij de Nations League staan een aantal zware duels op het programma. Ik snap wel dat dit afleidt."

Seedorf

De VI-journalist neemt Clarence Seedorf als voorbeeld. "Hij heeft acht jaar moeten wachten op een afscheid en ik heb hem er nooit over gehoord."

Driessen: "Sneijder mag ook dankbaar zijn, omdat het hem gegund is om dat record te halen. Ik vind het nogal hoog van de toren blazend dat hij nu zegt dat hij een wedstrijd wil om afscheid te nemen."

Van Lakerveld: "Je moet niet per se je oren laten hangen naar een grootheid die er niet meer bij is."

'Koeman heeft andere dingen aan zijn hoofd dan Sneijder'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl