De Rotterdamse politie doet onderzoek na een inbraak rond de afgelopen jaarwisseling
NOS NieuwsAangepast

Van autodieven tot overvallers: hoe vaak waren ze in uw gemeente?

Inbrekers kozen relatief vaak voor Laren, terwijl zakkenrollers vooral toesloegen in Amsterdam. Dat blijkt uit criminaliteitscijfers die de politie heeft gepubliceerd.

Onlangs kwam het CBS al met gegevens over 2017, waaruit bleek dat de criminaliteit blijft dalen. Nu zijn de cijfers ook per gemeente beschikbaar.

In Amsterdam werd vorig jaar 1 op de 10 inwoners slachtoffer van een misdrijf, al is dit getal enigszins vertekend omdat ook toeristen worden meegeteld die aangifte hebben gedaan. Het veiligst is het in kleine gemeenten in Noord-Nederland.

Woninginbraken worden even vaak gepleegd in steden als in kleinere gemeenten, terwijl auto-inbraken juist een stedelijk probleem zijn. De meeste diefstallen uit auto's vonden plaats in en rond Utrecht.

Fietsen worden relatief vaak gestolen in studentensteden, zoals Delft en Groningen. In Limburg werden vorig jaar opvallend veel auto's gestolen. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat dieven daar snel de grens over zijn.

Vorig jaar telde Nederland 1100 overvallen, gemiddeld drie per dag. De meeste straatroven werden geteld in Amsterdam en Rotterdam.

Drugshandel zag de politie opvallend vaak in de gemeente Dronten. Daarvoor is een logische verklaring: in deze gemeente worden de grote festivals Lowlands en Defqon gehouden, vorig jaar goed voor een kleine 200 aanhoudingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl