Hodeg sprint naar zege in openingsetappe Ronde van Catalonië

Aangepast
Álvaro Hodeg AFP

Álvaro José Hodeg is de eerste leider in de 98ste editie van de Ronde van Catalonië. De pas 21-jarige Colombiaan van QuickStep won met speels gemak de massasprint in de 152 kilometer lange, glooiende openingsetappe.

In het kielzog van Hodeg, die vrijdag nog zijn eerste profzege boekte in de Handzame Classic, kwamen de Ier Sam Bennett en de Australiër Jay McCarthy van BORA-Hansgrohe als tweede en derde over de streep. "Dit is geweldig, deze zege zo kort na mijn eerste succes", reageerde Hadeg.

In de etappe, met start en finish in de badplaats Calella, reden zes vluchters een groot deel van de dag voor de meute uit. Ruim voor de enige klim van de dag, waarvan de top op 21 kilometer van de streep lag, werden ze door de sprintersploegen achterhaald.

'Perfect gelanceerd'

In de straten van Calella zette Bob Jungels zich op kop ten behoeve van Hodeg en de Luxemburger reed zo hard dat de andere sprinters amper konden volgen. "Ik moet vooral mijn ploeggenoten bedanken dat ze mij in de gelegenheid hebben gesteld hier toe te slaan. Ik werd perfect gelanceerd en hoefde het slechts af te maken."

Zo werd de favoriet voor de dagzege, de Fransman Nacer Bouhanni, slechts zevende. Titelhouder Alejandro Valverde, die de koers ook in 2009 won, kwam als achtste binnen.

De renners trekken tot en met zondag door Catalonië. Etappes drie en vier kennen een finish bergop, terwijl er in etappe vijf een drietal fikse beklimmingen zit. Elke dag zijn er aan de streep 10, 8 en 6 bonificatieseconden te verdienen.

Uitslag eerste etappe Ronde van Catalonië

STER Reclame