Marten de Roon en Hans Hateboer vieren feest bij Atalanta Bergamo
NOS VoetbalAangepast

Atalanta Bergamo, nog net geen hofleverancier van Oranje

Een tamelijk onbekende club uit een middelgrote stad in Italië. Atalanta Bergamo is voor veel mensen niet meer dan een degelijke, enigszins grijze club in de Serie A. Maar het is ook de club van maar liefst twee Oranje-internationals: Marten de Roon en Hans Hateboer.

De 26-jarige De Roon, ex-middenvelder bij Sparta en sc Heerenveen, speelde al twee interlands. Verdediger Hateboer (24) verruilde een jaar geleden Groningen voor Bergamo en is nu voor het eerst geselecteerd.

Alessandra Bocci van La Gazzetta dello Sport ziet wekelijks wedstrijden van Atalanta en is onder de indruk van met name De Roon. "Hij is niet de meest technische en sierlijke speler, maar dat hoeft ook niet. Hij is een strijder, een soldaat."

Vreugde bij Marten de Roon na zijn doelpunt

De defensieve middenvelder werd vorig seizoen door Atalanta verkocht aan Middlesbrough, dat degradeerde uit de Premier League. Daarop haalden de Italianen hem weer terug. De naam van De Roon wordt door trainer Gian Piero Gasperini steevast als eerste op het wedstrijdformulier gezet, weet Bocci.

Balansbewaker

"De Roon is belangrijk voor de coach, omdat hij discipline toont en het tactisch goed ziet. Zo'n type heeft het Nederlands elftal nu ook nodig, denk ik. Een balansbewaker die defensief ijzersterk is op het middenveld."

"Hier in Italië worden spelers namelijk gehard", gaat de journaliste door. "Ze ontwikkelen een bepaalde mentaliteit. Negentig minuten lang vechten. Ik denk dat bondscoach Ronald Koeman zulke spelers nu goed kan gebruiken."

Hans Hateboer in het shirt van Atalanta

Net als De Roon is ook Hateboer niet meer weg te denken uit de basis van Atalanta. De rechtsback is fysiek een stuk gegroeid en maakt in het noorden van Italië een enorme ontwikkeling door. De laatste maanden werd hij in de media meerdere malen gelinkt aan Oranje.

"Ik weet dat Gasperini erg belangrijk voor hem is. De coach staat erom bekend goed overweg te kunnen met jonge spelers. Voor Hateboer was dat ook een reden om naar Bergamo te komen. Ook hij is erg belangrijk voor dit Atalanta", aldus Bocci.

Atalanta mag dan nog niet wereldberoemd zijn, sportief gezien lijkt het hard op weg om clubs als bijvoorbeeld AC Milan voorbij te streven. Vorig seizoen eindigden de blauw-zwarten als vierde in de Serie A, het beste resultaat sinds de oprichting in 1907.

Bocci: "Gevestigd in één van de rijkste regionen (Lombardije, red.) van Italië is Atalanta ook één van de rijkste clubs van het land. Alleen geeft de eigenaar (Antonio Percassi, red.) niet graag veel geld uit."

Aanval op de top?

De journaliste denkt niet dat Atalanta zich zal kunnen meten met bijvoorbeeld Juventus, AS Roma, Napoli en de twee Milanese clubs. "Die zijn van een andere categorie. Maar Atalanta is wel een club die vlak daaronder kan strijden om kwalificatie voor de Europa League."

"Coach Gasperini wil graag vooruit met Atalanta en per seizoen één of twee goede spelers halen. Maar hij krijgt geen gehoor. De president houdt vast aan de jeugd. Daarom zullen ze voorlopig genoegen moeten nemen met deze rol, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl