Franse spoedeisende hulp overbelast: noodsituatie in ziekenhuizen

Aangepast
Franceinfo
Geschreven door
Frank Renout
correspondent Frankrijk

In bijna honderd Franse ziekenhuizen is een noodplan in werking gesteld om patiënten veilig te stellen. Operaties die 'niet dwingend' zijn worden uitgesteld en de operatiebedden worden verhuisd naar de spoedeisende hulp.

Aanleiding zijn de acute problemen van de afgelopen weken op die spoedeisende hulpposten, verspreid over heel Frankrijk. Twee patiënten zijn er recent overleden. Behandelend artsen beklagen zich over de patiënten die dagelijks op hun afdeling uren moeten wachten op onderzoek. In verschillende plaatsen heeft het personeel het werk neergelegd.

In Rennes, in Bretagne, overleed een week geleden een 60-jarige vrouw op de spoedeisende afdeling van het ziekenhuis. Ze had buikklachten maar haar situatie was niet levensbedreigend, oordeelden de artsen ter plekke. Daarom moest ze wachten, samen met zo'n 125 andere zieken die zich ook op de EHBO-post hadden gemeld. Op een gegeven moment ademde de vrouw niet meer. Toen hulpverleners toesnelden, was het al te laat.

Nog een incident

Enkele dagen eerder overleed een 73-jarige vrouw in het Noord-Franse Reims, ook op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. Ze had daar tweeënhalf uur gewacht op onderzoek, kreeg toen een hartaanval en overleed.

De Franse justitie heeft in beide gevallen een onderzoek geopend naar de doodsoorzaak. Volgens de ziekenhuizen waren de afdelingen in beide gevallen overbelast.

"Er is gewoon een gebrek aan bedden", zegt woordvoerder Christophe Prudhomme van de Vereniging van Franse Eerste Hulpartsen. "Overal liggen mensen tegenwoordig op de gang, op brancards, omdat er geen bedden zijn voor onderzoek."

In verschillende ziekenhuizen is recent ook al gestaakt wegens de alarmerende situatie.

Wachten in de gang

In een recente televisiereportage uit het ziekenhuis van Toulon, in Zuid-Frankrijk, is het goed te zien: in de gang staan hele rijen met brancards met wachtende patiënten. Minimaal duurt het twee uur en soms zelfs vijf uur voor ze aan de beurt zijn. In de hal verderop staat nog eens een tiental mensen te wachten tot ze onderzocht kunnen worden.

"Een mevrouw zei me net dat ze al een half uur geleden om een glaasje water had gevraagd. We hebben er gewoon geen tijd voor", zei één van de verplegers. "Maar eigenlijk is dat natuurlijk van de gekke."

Franse artsen zijn daarom een opzienbarende actie gestart: een 'no bed challenge'. Elke dag wordt bijgehouden en online gepubliceerd hoeveel mensen er de afgelopen nacht in Frankrijk op een brancard in de gang hebben moeten wachten op een dokter om ze te onderzoeken. Op de site worden de ziekenhuizen die in gebreke blijven ook met naam en toenaam genoemd er wordt zelfs een rangorde bijgehouden.

Het totaalcijfer wordt bijgehouden op de site van de spoedeisende hulpdiensten, de SUdF.

Explosieve situatie

Het cijfer staat, na twee maanden meten, op ruim 18.500 mensen, wat betekent dat gemiddeld 300 Fransen per nacht op een brancard in de gang liggen te wachten op een dokter. Dagblad Le Monde schreef in een reactie over 'een explosieve situatie'. "We willen politici en burgers wakker schudden", aldus voorzitter François Braun van de SUdF.

Over de oorzaak van de chaos lopen de meningen uiteen. Veel artsen zeggen dat de situatie structureel is en te wijten is aan de bezuinigingen van opeenvolgende regeringen. Ziekenhuisbesturen denken dat het tijdelijk is: met name de recente griepepidemie zou voor een grote toevloed van ouderen hebben gezorgd op spoedeisende hulpafdelingen.

STER Reclame