NOS SchaatsenAangepast

Hamelin verovert eerste wereldtitel, Knegt achtste in klassement

Hamelin verzekert zich in superfinale van wereldtitel, Knegt achtste

De Canadese veteraan Charles Hamelin heeft de allroundtitel op de WK shorttrack veroverd. De 33-jarige Hamelin, op wiens erelijst al vele olympische successen en individuele WK-titels prijken, wordt gerekend tot de beste shorttrackers aller tijden. Toch slaagde hij er niet eerder in het allroundtoernooi te winnen op de WK.

Hamelin won zaterdag al het goud op de 1.500 meter en pakte zondag ook al de titel op de 1.000 meter. Hij ging de superfinale in met een voorsprong van 31 punten op Hwang Dae-heon, die in de slotfase van de superfinale onderuitging.

De vierde plaats van Hamelin was ruim voldoende voor het goud. Sandór Shaolin Liu won de afsluitende race en wordt daarmee tweede in het klassement, voor Hwang.

Knegt eindigt op plaats acht

Sjinkie Knegt leek bezig aan een verloren WK, maar mocht na een bronzen plak op de 1.000 meter alsnog meedoen aan de afsluitende superfinale. Daarin kwam Knegt niet verder dan plaats zes, wat tot de achtste plek in het algemeen klassement leidde.

Knegt grijpt brons op 1.000 meter, Hamelin wint tweede goud

Met het brons op de 1.000 meter gaf Knegt zijn toernooi toch nog een beetje glans, nadat hij op de 500 meter en 1.500 meter tot niet meer in staat was gebleken dan een figurantenrol. Knegt reed in de finale van de 1.000 meter in laatste positie en leek zich niet te kunnen bemoeien met de strijd om de medailles.

Halverwege de race ging de Koreaan Hwang Dae-heon echter onderuit. Knegt bleef ternauwernood op de been, kwam op derde positie terecht en stond die niet meer af. Door die derde plaats en de bijhorende 13 punten voor het klassement mocht Knegt later op de avond alsnog aantreden voor de superfinale.

De stand na de 500m en de 1.500m

Shorttracker Punten
1. Charles Hamelin 73
2. Hwang Dae-heon 42
3. Lim Hyo-jun 42
4. Semen Jelistratov 26
5. Ren Ziwei 23
6. Sjinkie Knegt 13

De andere Nederlander in het individuele toernooi, Ithzak de Laat, werd uitgeschakeld in de kwartfinales. De Laat reed in laatste positie toen hij op ruim drie ronden van het einde ten val kwam.

Voor De Laat is het een toernooi om snel te vergeten, want op de twee andere afstanden overleefde hij de kwalificaties niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl