NOS SchaatsenAangepast

Choi verovert allroundtitel shorttrack na winst superfinale

Shorttrackster Choi wint superfinale en pakt allroundtitel

Choi Min-jeong heeft in Montreal voor de derde keer in haar carrière de allroundtitel op de wereldkampioenschappen shorttrack veroverd. De Zuid-Koreaanse won de afsluitende superfinale voor de Chinese Li Jinyu, die als derde eindigt in het klassement. Het zilver is voor de Koreaanse Shim Suk-hee.

Choi veroverde zaterdag met groot machtsvertoon al de wereldtitel op zowel de 500 als de 1.500 meter en leek daarmee zeker van de allroundtitel. Na een vierde plaats op de 1.000 meter moest Choi er echter nog voor werken in de superfinale.

De Nederlandse vrouwen wisten zich geen van allen te plaatsen voor de superfinale. Yara van Kerkhof eindigt als twaalfde in het klassement met twee punten.

Shim pakt wereldtitel 1.000m, Schulting vroeg uitgeschakeld

Van Kerkhof laatste in B-finale

Yara van Kerkhof slaagde er niet in de A-finale te bereiken op de 1.000 meter. Van Kerkhof startte goed in haar halve finale, ging als leidster de eerste bocht in, maar raakte de eerste positie al snel weer kwijt.

Een aanval van de Canadese Kim Boutin sloeg ze knap af, maar een plek bij de eerste twee, die recht zou geven op de A-finale, bleek onhaalbaar. Van Kerkhof rijdt later vanavond wel nog de B-finale.

Schulting al vroeg uitgeschakeld

Voor Suzanne Schulting, olympisch kampioene op de kilometer, viel het doek al in de kwartfinales. Schulting reed halverwege de race achteraan de groep en schoof langzaam naar voren.

Toen ze Van Kerkhof, die op plaats twee reed, wilde passeren raakte ze uit balans waarmee haar kansen verkeken waren. De jury deelde na afloop zelfs een penalty uit aan Schulting.

Van Kerkhof finishte als derde, maar mocht op basis van haar tijd alsnog deelnemen aan de halve finales.

De eindstand in het klassement

Shorttrackster Punten
1. Choi Min-jeong 110
2. Shim Suk-hee 63
3. Li Jinyu 39
4. Sofia Prosvirnova 28
5. Kim A-lang 26
12. Yara van Kerkhof 2

Griep velt olympisch kampioene op WK

Voor Schulting verloopt het WK niet zoals gehoopt. In aanloop naar de WK in Montreal werd ze geveld door griep, waardoor haar deelname zelfs even ter discussie stond. Ze ging toch van start, maar de ziekte eiste onmiskenbaar zijn tol.

Op de 500 meter wist ze zich zaterdag niet te plaatsen voor de kwartfinales. Op de 1.500 meter reikte ze diezelfde dag tot de B-finale, maar daarin werd ze gediskwalificeerd.

Lara van Ruijven, die zaterdag op de 500 meter en de 1.500 meter slechts een bijrol speelde, kon ook op de kilometer niet imponeren. Ze finishte als derde, maar haar tijd was niet voldoende voor de volgende ronde. Tot overmaat van ramp kreeg ze ook nog een penalty van de jury.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl