Democraat vraagt Republikeinse leiders om steun voor Mueller

Aangepast
Chuck Schumer, de minderheidsleider in de Senaat AFP

De Democratische leider in de Amerikaanse Senaat, Chuck Schumer, vraagt de Republikeinen om zich openlijk achter het onderzoek te scharen dat speciaal aanklager Robert Mueller doet naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump in 2016.

In een verklaring veroordeelt Schumer de suggestie van Trump dat het onderzoek van Mueller moet worden beƫindigd. Trump deed dat op Twitter. "Waarom bestaat het team van Mueller uit dertien geharde Democraten, aanhangers van achterbakse Hillary en Nul Republikeinen? En onlangs kwam er nog een Democraat bij... Is er iemand die dit eerlijk vindt?"

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Why does the Mueller team have 13 hardened Democrats, some big Crooked Hillary supporters, and Zero Republicans? Another Dem recently added...does anyone think this is fair? And yet, there is NO COLLUSION!
6 maanden geleden

Trumps tweet volgt op een oproep van zijn advocaat, John Dowd, om het Rusland-onderzoek stop te zetten. Dat besluit ligt in handen van de tweede man van het Amerikaanse ministerie van Justitie nodig, Rod Rosenstein, maar die steunt Mueller.

Toch roept Schumer zijn Republikeinse collega's en in het bijzonder de partijleiders op om duidelijk te maken dat stopzetting van het onderzoek en het ontslag van Mueller "het overschrijden van een rode lijn in onze democratie" zou betekenen.

'Eind van het presidentschap'

Inmiddels hebben meerdere Republikeinse politici afstand genomen van de suggestie van Trump om het onderzoek stop te zetten en Mueller naar huis te sturen. "Als hij probeert Mueller te ontslaan is dat het begin van het eind van zijn presidentschap", zei senator Lindsey Graham.

"De president doet wanhopige en roekeloze pogingen om justitiƫle autoriteiten in dit land te intimideren en dit onderzoek te stoppen. Dat is onaanvaardbaar in een democratie", zei Grahams collega Durbin.

Senator Lankford zei dat Trump duidelijk gefrustreerd is. Wat er nu moet gebeuren is dat de aanklager zijn onderzoek afrondt en conclusies presenteert, zodat het Amerikaanse volk daarover een oordeel kan vellen, zei Lankford.

Onderzoeksleider Mueller is overigens ook een Republikein.

STER Reclame