Johan Cruijff
NOS VoetbalAangepast

Cruijff kon in '84 carte blanche krijgen in De Kuip

Johan Cruijff en Feyenoord, het blijft een opmerkelijke combinatie. De ras-Ajacied in dienst van de vijand. De twee hadden zelfs een stuk sterker aan mekaar verbonden kunnen zijn.

Feyenoord heeft namelijk geprobeerd Cruijff te strikken als coach. Deze onthulling doet oud-voorzitter Gerard Kerkum in een uitgebreid interview met NOS-verslaggever Kees Jongkind.

Op 24 maart is het twee jaar geleden dat Cruijff op 68-jarige leeftijd overleed. Er zijn talloze boeken en documentaires over de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend verschenen, maar dit is nieuw.

Carte blanche voor Cruijff

Cruijff kreeg de aanbieding om als coach in Rotterdam aan de slag te gaan, nadat hij Feyenoord in het seizoen '83/'84 de dubbel had bezorgd. Na dat seizoen wilde voorzitter Kerkum door met Cruijff. "Ik heb geprobeerd om hem als speler/trainer te houden en wilde hem carte blanche geven. Maar hij deed het niet, hij wilde per se stoppen. Heel jammer, want het stadion zat hartstikke vol."

In het interview vertelt Kerkum dat hij twee eerdere pogingen heeft gedaan om de voetballer Cruijff los te weken van Ajax. De eerste keer was toen Cruijff nog jeugdspeler was, maar die poging mislukte omdat de onderhandelaar niet kwam opdagen.

Oer-Feyenoorder Kerkum wilde Cruijff in Rotterdam houden

De tweede poging is smeuïger. We praten dan over 1973. Cruijff had grote successen gekend bij Ajax en wilde naar het buitenland. "Ik wist dat hij een gelimiteerde transfersom voor buitenlandse clubs in zijn contract had staan", zegt Kerkum.

Via een originele constructie hoopte de voorzitter Cruijff binnen te halen.

"We hebben toen verbinding gelegd met Waregem en wilden een truc uithalen dat zij hem kochten en wij hem later weer terug konden kopen. Maar het lukte niet en Cruijff ging naar Barcelona. Hier had hij ook nooit zoveel kunnen verdienen."

Drie keer is scheepsrecht. Ook in de voetballerij. Tien jaar na de laatste poging kwam Cruijff alsnog naar de aartsrivaal. Het verhaal is bekend: onder aanvoering van de Amsterdammer won Feyenoord de dubbel. "Heel bijzonder", aldus Kerkum.

Het aantrekken van Cruijff als speler ziet Kerkum als een van de hoogtepunten uit zijn periode als bestuurder. De oer-Feyenoorder, 87 jaar inmiddels, heeft een Rotterdamse staat van dienst waar je u tegen zegt.

Kerkum speelde vijftien jaar bij Feyenoord, kwam tot 349 duels, droeg de aanvoerdersband en was later bestuurslid, voorzitter en commissaris. De boardroom in het Maasgebouw draagt zijn naam en hij draagt de eretitel Mister Feyenoord.

ATS: Cruijff gaat vreemd

Kerkum stopte in 1989 als voorzitter, maar bleef nauw betrokken bij de club aan de Maas. In 2006, toen de club in grote financiële nood zat, leidde hij de Commissie-Kerkum, die onderzoek deed naar de perikelen bij Feyenoord.

Exit Jorien van den Herik

De commissie oordeelde dat de organisatiestructuur van de club moest veranderen en dat er geen plaats meer was voor een voorzitter. Het zorgde uiteindelijk voor het vertrek van Jorien van den Herik.

Het was een lastige periode voor Kerkum, die goed bevriend was met Van den Herik, hem zelfs naar de club had gehaald, maar hem desondanks moest wegsturen. "Het was heel intens. Dat zijn zaken waar ik eigenlijk liever niet over praat", zegt Kerkum met een trillende stem en betraande ogen.

Het betekende het einde van de vriendschap tussen de twee. Kerkum: "Ik ga voor Feyenoord, niet voor personen."

In de jaren daarna krabbelde Feyenoord uit een diep dal, met als hoogtepunt de titel van afgelopen seizoen. Of zoals de 87-jarige Mister Feyenoord het omschrijft: "De kroon op mijn leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl