Sithembiso Mutukura, 'Miss Albino'
NOS NieuwsAangepast

Eerste 'Miss Albino' gekroond in Zimbabwe

In Zimbabwe is de allereerste 'Miss Albino' gekroond. De 22-jarige Sithembiso Mutukura werd benoemd tot mooiste vrouwelijke albino en liet daarmee twaalf vrouwen achter zich.

Door een schoonheidswedstrijd voor albino's te organiseren, probeert Zimbabwe het gevoelige onderwerp uit de taboesfeer te halen. "De verkiezing moet jonge meisjes die leven met albinisme weer vertrouwen geven", liet de organisatie weten. "Mensen die leven met deze aandoening zijn getalenteerd, mooi en intelligent, net als ieder ander normaal mens."

Albinisme is een zeer gevoelig onderwerp in Afrika. In sommige gebieden worden albino's al sinds tijden structureel vermoord of verminkt. Dit wordt vooral gevoed door bijgeloof; gedacht wordt dat lichaamsdelen krachten zouden hebben die mensen kunnen gebruiken om een beter leven te krijgen.

"We moeten blijven vechten voor onze rechten en ik hoop dat mijn overwinning jonge meisjes stimuleert", zei Mutukura na haar bekroning tegen persbureau AFP. "Ik heb veel meegemaakt, maar ik wil dat mensen met albinisme moedig zijn en volharden in het leven."

Mutukura kreeg een fruitmand en omgerekend zo'n 70 euro aan prijzengeld, een flink bedrag voor Zimbabwaanse begrippen. Dat geld werd uit eigen zak van een van de organisatoren betaald, omdat de wedstrijd weinig steun kreeg van fondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl