Precies een jaar geleden organiseerde het Comité 21 maart ook al een demonstratie ANP

In Amsterdam hebben betogers vreedzaam gedemonstreerd tegen racisme. De mars had het motto 'Geen racisme in de raden'. Volgens de organisatie Comité 21 Maart waren er op het hoogtepunt van de demonstratie vanmiddag zo'n 4000 mensen. De politie spreekt van zo'n 800 betogers.

De mars tegen racisme begon op de Dam en voerde naar het Museumplein. Daar zou de demonstratie rond 16.00 uur aflopen, maar een half uur eerder waren veel betogers al vertrokken.

Voorwaarden

De gemeente Amsterdam had strenge voorwaarden gesteld. Demonstranten mochten niks bij zich hebben dat de orde kon verstoren of schade kon veroorzaken. Zo waren bijvoorbeeld fakkels, vuurwerk en verstevigde spandoeken verboden. Gezichtsbedekking en beschermende kleding waren niet toegestaan, maar op beelden op internet is te zien dat niet iedereen zich aan die voorwaarden hield.

Het Comité 21 Maart spreekt van een geweldige demonstratie. "Heel veel verschillende groepen liepen mee om een geluid tegen racisme en discriminatie te laten horen. De opkomst van extreemrechts baart ons zorgen", aldus een woordvoerder tegen NH Nieuws.

Leuzen

Op het Rokin had zich een handjevol tegendemonstranten verzameld die steun betuigden aan de PVV en Forum voor Democratie. Die laatste partij besloot met een boot rond te varen in de Amsterdamse grachten. "Waar haat, intolerantie en geweldsdreiging door de straten marcheren, komt FVD op voor verbinding, verdraagzaamheid en democratie'', twitterde voorman Thierry Baudet.

STER reclame