ANP

Een blessure soms of een schorsing zo nu en dan. Ja, die hielden Joël Veltman nog wel eens aan de kant de afgelopen jaren. Maar trainers deden dat niet.

Sinds zijn definitieve doorbraak in 2013 stond Veltman eigenlijk altijd in de basis. Tot vorige week. Plotseling moest hij op de bank plaatsnemen en daarmee ook zijn aanvoerdersband afstaan.

"Natuurlijk baal ik en natuurlijk ben ik het er niet mee eens", reageerde Veltman teleurgesteld. En hij was niet de enige die zijn degradatie in de hiërarchie niet zag aankomen.

Ook voor NOS-commentator Frank Snoeks was het een verrassing. "Een aanvoerder heeft in mijn beleving toch een streepje voor. Daar ben je aanvoerder voor."

Joël Veltman na een fout in het duel met Rosenborg in de voorronde van de Europa League Pro Shots

Trainer Erik ten Hag erkende afgelopen vrijdag op de persconferentie dat het niet makkelijk was om Veltman te passeren. "Dat doe je niet zomaar eventjes. Zo'n beslissing neem je weloverwogen."

Juist dat valt verkeerd bij Snoeks. "Kennelijk ziet Ten Hag geen aanvoerder in Veltman, maar hij had dat chiquer kunnen oplossen. Zo ga je niet met een aanvoerder om."

Tegen sc Heerenveen speelde de onlangs aangetrokken Rasmus Kristensen in de plaats van Veltman rechtsback. De Deen kreeg de voorkeur van Ten Hag omdat hij die positie "dynamischer invult" dan Veltman.

"Ajax heeft 5,5 miljoen euro betaald voor Kristensen. Dat hebben ze niet gedaan om hem op de bank te zetten", denkt Snoeks. "Maar tegen Sparta zou Joël ook zomaar weer kunnen spelen", zegt Ten Hag. "Misschien wel op een andere positie."

Centrale verdediger

Daarin kan Snoeks zich wel vinden. "Veltman is een centrale verdediger. Dat vind ik nog steeds. Ook al speelt hij al twee jaar rechtsachter. Hij heeft alleen pech dat hij het in 2016 als noodgedwongen vervanger van de geblesseerde Kenny Tete al snel best goed deed."

Frank de Boer en daarna Peter Bosz lieten hem daarom op die positie staan. "Dat kwam natuurlijk ook omdat Davinson Sánchez en later Matthijs de Ligt erbij kwamen."

"Die twee zien er meer uit als een centrale verdediger. Wat dat betreft zou je Veltman vijf centimeter meer lengte gunnen. Dat neemt niet weg dat Veltman met De Ligt een heel mooi centraal koppel zou kunnen vormen."

Ten Hag: een heel bewuste keuze om Veltman niet op te stellen

Volgens Snoeks heeft Veltman wel vaker het geluk niet aan z'n zijde in zijn carrière. "Neem die fout tegen Vitesse. Er ging bij Ajax die wedstrijd wel meer mis, maar uitgerekend uit de corner die Veltman weggaf, kwam een tegendoelpunt voort. Dat is nu weer zijn pech."

"Anders had zijn fout de samenvatting niet eens gehaald en wordt dat moment niet uitvergroot, zoals dat tegenwoordig gebeurt in allerlei praatprogramma's."

De commentator vindt het onterecht dat Veltman er bij veel van die voetbalprogramma's slecht opstaat. "Hij wordt meer gezocht dan andere spelers. En dan krijg je al snel een brandmerk."

Joël Veltman in duel met Feyenoorder Nicolai Jörgensen tijdens de debuutwedstrijd van trainer Erik ten Hag ANP

Ook bij een deel van de Ajax-aanhang is de 19-voudig international niet heel geliefd. Hij werd zelfs uitgefloten toen hij tegen Heerenveen als invaller het veld betrad.

"Die mensen dienen zich wel te realiseren dat Veltman al sinds zijn elfde bij Ajax speelt. Hij verdient het niet zoals er met hem wordt omgegaan."

Vertrek in de maak?

Zo zijn er alles bij elkaar opgeteld steeds meer redenen voor Veltman om aan een vertrek bij Ajax te denken. Zoals Rafael van der Vaart ook Amsterdam verliet nadat coach Ronald Koeman hem de aanvoerdersband had afgenomen.

Snoeks: "Als bankzitter is het misschien niet het makkelijkst om je in de kijker te spelen bij andere clubs, maar dit kan weleens het moment zijn waarop Veltman besluit om te gaan kijken of de velden elders ook groen zijn."

STER reclame