Yara van Kerkhof
NOS SchaatsenAangepast

Van Kerkhof: WK-medaille zou kers op de taart zijn

Twee olympische medailles heeft ze, maar een medaille op de WK zou het seizoen van shorttrackster Yara van Kerkhof helemaal goedmaken. "Dat zou de kers op de taart zijn", zegt de winnares van olympisch zilver (500 m) en brons (relay) na een geslaagde eerste dag bij de wereldkampioenschappen in Montréal.

Van Kerkhof plaatste zich op drie afstanden (500, 1.000 en 1.500 m) voor de volgende fase van het toernooi. Op het wat zachte ijs in Montreal was ze niet tevreden over haar optreden op de 1.500, maar vervolgens ging het lekker op de 500 en 1.000 meter.

"Het is niet het ijs van de Olympische Spelen. Het is best zacht, maar als er straks in het weekeinde minder races zijn zal het wel goedkomen", is haar verwachting. Van Kerkhof hoopt dat ze haar prestatie van Pyeongchang op de 500 meter kan herhalen in Canada.

Olympisch kampioene Arianna Fontana ontbreekt in elk geval. "Maar er blijven voldoende concurrentes over", meent de Nederlandse. "Ik moet gewoon het koppie er goed bijhouden."

Net als Yara van Kerkhof werkte ook Lara van Ruijven een voortreffelijke kwalificatiedag af in Montreal. Ook zij bereikte op de 500 en 1.000 meter de kwartfinales en de halve finales op de 1.500 meter.

Yara van Kerkhof, samen met goudenmedaillewinnares Arianna Fontana en Kim Boutin, winnares van brons

Minst leuke dag

"Zo'n kwalificatiedag is altijd even spannend. Het is eigenlijk ook de minst leuke dag. Het is echter prima gegaan. Ik heb heel alert gereden, mezelf gericht op het technische aspect. Dat ging gelukkig heel goed", keek de shorttrackster tevreden terug op de openingsdag van de WK.

Van Ruijven voelt zich in Canada in vorm. "Maar dat gevoel had ik ook op de Olympische Spelen, maar daar ging het individueel niet goed. Hier wil ik graag de finales op de 500 en 1.000 meter halen. Dat is mogelijk. Uiteindelijk ben ik blij als ik gewoon goede races rijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl