Ouderen houden brug begaanbaar met strooizout
NOS NieuwsAangepast

IJskoude februariweek fataal voor recordaantal mensen

In de ijskoude laatste week van februari is een sterftepiek geregistreerd; in die zeven dagen gingen 3887 mensen dood, meldt het AD dat de cijfers heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de sterftecijfers per week worden geregistreerd, is het aantal sterfgevallen nooit zo hoog geweest.

Het hoge sterftecijfer - in dezelfde week vorig jaar stierven 3152 mensen - hangt samen met de kou en de griepgolf, zegt Jan Latten, hoofdonderzoeker van het CBS. Vooral hoogbejaarden zijn er gevoelig voor, bij hen is het risico groter dat een verkoudheid ontaardt in een longontsteking die hen fataal wordt. Meer dan de helft van de sterfgevallen in de betreffende week betrof 80-plussers.

Latten zegt te verwachten dat het "sterfterecord" nog wel vaker verbroken zal worden, gezien de vergrijzing. "Het nadeel van ouder worden is dat ons lijf zwakker wordt en dat we kwetsbaarder worden voor dingen die samengaan met natuurfenomenen als zo'n extreem koude winterweek." Ook bij hittegolven schiet het sterftecijfer omhoog.

Overigens meldde het CBS begin deze maand al dat het aantal sterfgevallen deze hele winter al fors boven de cijfers van vorig jaar ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl