NOS NieuwsAangepast

Kritiek op PVV-spot: Rutte noemt filmpje onsmakelijk, moslimorganisaties 'sprakeloos'

Premier Rutte vindt de nieuwe campagnespot van de PVV onsmakelijk. "Ik geloof dat ik hier het overgrote deel van Nederland representeer als ik dit onsmakelijk vind", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Verder wil hij er niets over zeggen.

Rutte: PVV-filmpje is onsmakelijk

Het gisteren in de zendtijd voor politieke partijen getoonde filmpje leidt tot veel ophef en kritiek. In de 2,5 minuten durende verkiezingsspot verschijnen na de woorden "Islam is" woorden zoals geweld, terreur, Jodenhaat, homohaat en slavernij. Na het woord "dodelijk" druipt bloed van de letters af.

Aangifte

De Haagse moslimpartij Partij van de Eenheid zegt dat ze aangifte heeft gedaan tegen de PVV wegens haatzaaien, omdat het filmpje een grens overschrijdt. Fractievoorzitter Küçük van de Haagse Islam Democraten doet zondag aangifte.

"Nog voordat gezinnen aan het avondeten konden beginnen, werden zij en hun kinderen op televisie geconfronteerd met intolerantie, xenofobie en moslimhaat", zeggen de Islam Democraten op Facebook. De partij vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) "zich als spreekbuis heeft laten gebruiken voor het verkondigen van een abjecte boodschap die aanzet tot geweld tegen een religieuze minderheid".

De NPO en het Commissariaat voor de Media zeggen geen enkele invloed te hebben op de inhoud van spotjes van politieke partijen. "Waar de grens ligt van wat toelaatbaar is, is in ons vrije land aan de rechter", zegt een NPO-woordvoerder.

Zo zijn wij niet en zo is de islam ook niet.

Contactorgaan Moslims en Overheid

D66 vindt de spot "veel en veel te ver" gaan en heeft een eigen filmpje op internet gezet, waarin een zwarte streep door de PVV-tekst is gezet en er teksten staan zoals "Nederland is: gelijkheid, tolerantie, diversiteit en geloofsvrijheid". PvdA-leider Asscher twittert: "Geert Wilders Stop Met Haat Zaaien. Met je filmpje".

Voorzitter Bal van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt sprakeloos te zijn. "Het is heel erg gewelddadig. Zo zijn wij niet en zo is de islam ook niet." Het CMO beraadt zich op wat er nu moet gebeuren.

Normaal gesproken mengt het zich niet in de strijd tussen politieke partijen. "Maar nu gaan ze heel erg ver. Het is het demoniseren van de islam, dehumaniseren van moslims. Hij wijst ons als target aan."

PVV-leider Wilders reageert op de ophef met een tweet: "De waarheid is niet altijd aangenaam te zien. Maar daarom niet minder waar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl