Shorttrackster Suzanne Schulting
NOS SchaatsenAangepast

Sterke start shorttracksters op WK, Knegt op twee afstanden verder

De Nederlandse shorttracksters zijn uitstekend aan de WK in Montreal begonnen. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof plaatsten zich op drie afstanden (500, 1.000 en 1.500 m) voor de volgende ronde. Olympisch kampioene Suzanne Schulting deed dat op de 1.500 meter en de 1.000 meter, de afstand waarop ze in Pyeongchang verrassend goud veroverde.

Bij de mannen was Sjinkie Knegt ook redelijk succesvol op de eerste dag. De Fries, goed voor zilver op de 1.500 meter bij de Spelen, haalde de halve finales op de 1.500 meter en de kwartfinales van de 1.000 meter. Op de 500 meter werd hij als titelverdediger in de series gediskwalificeerd. Itzhak de Laat haalde alleen op de 1.000 meter de kwartfinales. Op de 1.500 meter en 500 meter werd hij uitgeschakeld.

Zieke Schulting

Dat Schulting vrijdag van start ging, was lang ongewis. Ze kampte met flinke koorts. Die was vrijdagochtend in Canada wat gezakt, maar fit voelde ze zich allerminst. Op de 1.500 meter ging het goed en haalde ze de halve finales met een derde plaats in de serie. Op de 500 meter kwam ze kracht tekort voor een plaats in de kwartfinales.

Daarna volgde de 1.000 meter, die ze op de Spelen won. "Vlak daarvoor moest ik nog overgeven. Na de 500 meter ging het bergafwaarts met me, maar ik wilde heel graag op de 1.000 meter starten. Op die afstand kun je je krachten beter verdelen dan bijvoorbeeld op de 500 meter", zei de olympisch kampioene, die haar serie op de kilometer won.

Van Ruijven maakte indruk door zowel op de 500 als 1.000 meter haar serie te winnen en tweede te worden op de 'mijl'. Met de winst op de 500 meter, een tweede plaats op de 1.000 en een derde op de 1.500 deed Van Kerkhof, goed voor olympisch zilver op de 500 meter, nauwelijks voor haar onder.

Op de langste afstand staan de twee shorttracksters in halve finales, op de twee kortere afstanden in de kwartfinales.

Sjinkie Knegt kende ook een redelijke start. Op de 1.500 meter, de afstand waarop de Fries in Pyeongchang zilver won, werd hij achter de Chinees Ren Ziwei tweede in de serie. Op de kilometer won Knegt zowel de voorronde als de eerste ronde.

Knegt woedend om penalty

Op de 500 meter, waarop hij vorig jaar in Rotterdam de wereldtitel pakte, lag hij na een diskwalificatie al na één race uit het toernooi. Knegt voelde zich door de arbiter belazerd. "Er gebeurde helemaal niets. Deze scheidsrechter probeert de sport kapot te maken", brieste de Fries.

Knegt werd gestraft voor een actie op de finishlijn. "Dan heb je het als scheidsrechter helemaal niet begrepen", was zijn oordeel.

Bondscoach Jeroen Otter viel zijn pupil bij. "Wij als coaches kijken door een roze bril, maar dit was belachelijk. Ik heb bij de ISU aangegeven dat hier niets van klopt. Als je zo'n straf uitdeelt, moet je naar het langebaanschaatsen overstappen. Deze sport leeft van spectaculaire acties. Jammer dat zo'n scheidsrechter zijn stempel op een evenement wil drukken."

In zijn jacht op de allroundtitel kon Knegt de penalty niet gebruiken. Het eindklassement heeft hij echter nog niet uit zijn hoofd gezet. "Ik ga zaterdag proberen op de 1.500 meter zo hoog mogelijk te eindigen."

Itzhak de Laat ging in de voorronde van 1.000 meter op basis van zijn tijd door en haalde vervolgens met een tweede plaats ook de kwartfinales. Op de 500 (vijfde) en 1.500 meter (vierde) redde hij het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl