ANP

Wakker Emmen streed tegen windmolens, maar ze kwamen er toch

time icon Aangepast
Geschreven door
Jozephine Trehy
Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Verbeteren van de ouderenzorg, meer werk, een bruisend cultureel aanbod, gratis openbaar vervoer, sluiting van moskeeën. Partijen beloven van alles tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar niet alle beloftes zijn waar te maken.

Dat weet ook wethouder Rene van der Weide uit Emmen. Zijn partij, Wakker Emmen, steeg vier jaar geleden bij de verkiezingen van 5 naar 15 zetels, mede omdat Wakker Emmen campagne voerde tegen windmolens. Maar het liep anders.

De provincie Drenthe besloot vlak na de verkiezingen in 2014 dat Emmen ondanks het verzet van de bevolking toch 30 windmolens moet plaatsen. Inmiddels zijn drie locaties aangewezen door het college waar de windmolens in 2021 moeten komen. Van der Weide laat één van de locaties naast de N34 zien.

Hij wijst de weilanden in. "Een dubbel gevoel ja, want het is iets wat je als gemeente doet wat je eigenlijk niet wil. Het bittere is dat je geen keus hebt. Je kunt toekijken hoe de provincie het doet of toch zelf de regie pakken en dan de locaties bepalen en de voorwaarden, bijvoorbeeld dat de molens niet 200 maar maximaal 149 meter hoog worden."

René van der Weide Jozephiny Trehy

Annemarie Leeman woont pal achter de plek waar de windmolens komen. Vier jaar geleden stemde ze op Wakker Emmen. Ze is zwaar teleurgesteld: "Wat maak je me nou Van der Weide, dacht ik." Bij de supermarkt is ze aan het flyeren voor de lokale partij LEF! Het is een partij die doorgaat met de strijd tegen de windmolens. Ze staat op nummer vier en wil graag de gemeenteraad in.

Leeman: "Ik vind dat Wakker Emmen een hele grote broek aan had in 2014 en daarna eigenlijk op geen enkele manier woord gehouden heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat er geen windmolens hoeven te komen in Emmen. Wij denken dat wij dat via de provincie alsnog kunnen overrulen. Volgend jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen en dan kunnen provinciale staten zich er nogmaals sterk voor maken."

Bij de supermarkt krijgt een man een poster overhandigd van LEF! "Nog steeds geen windmolens in Emmen", staat erop. De man is het ermee eens. Vier jaar geleden stemde ook hij op Wakker Emmen "Als de politiek op het pluche zit, dan vergeten ze beloftes. Als je als partij loopt te verkondigen: hier sta ik voor, dan mag je je standpunt weleens vasthouden." Annemarie Leeman belooft hem dat ze dat zal doen. "Ik heb volledig vertrouwen in jou", zegt hij en loopt met zijn boodschappen naar zijn auto.

Annemarie Leeman NOS

Niet alleen LEF! maar ook de PVV verkondigt in het verkiezingsprogramma dat ze van de windmolens af willen. Grote concurrenten dus voor Wakker Emmen. Maar René van der Weide maakt zich niet al teveel zorgen. "Als je 15 zetels hebt is de kans groter dat je wat zetels verliest dan als je er twee hebt, maar ik heb er vertrouwen in dat we de grootste partij blijven."

Beslissing al genomen

Hij vindt het goed dat de andere partijen door blijven strijden, maar ze moeten wel kijken naar de realiteit, de beslissing vanuit de provincie is al genomen. "Als je nu nog belooft dat die windmolens er niet komen... dat ga je nooit waarmaken." Hij begrijpt dat stemmers teleurgesteld zijn, dat is hij zelf ook.

Maar gedemotiveerd is hij niet. "Als je in de politiek zit dan weet je dat het soms moeilijk wordt, en als het moeilijk wordt dan moet je niet weglopen." Wakker Emmen richt zich deze campagne vooral op de leefbaarheid van Emmen. Dorpsvernieuwing, fietspaden, wegen, sportvoorzieningen. "Daar gaan we gelukkig wel over als gemeente."

STER Reclame