NOS NieuwsAangepast

Podcast #DeDag: Zijn Rusland en het Verenigd Koninkrijk terug in 1971?

De relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland is na de aanval op een dubbelspion in Londen op zijn zachtst gezegd bekoeld. Het doet veel mensen denken aan de Koude Oorlog, want toen gebeurde er iets soortgelijks.

Op 25 september 1971 stuurde Londen negentig Russische diplomaten weg. NOS-correspondent Tim de Wit neemt ons in De Dag mee terug naar de jaren 70.

"De Russische ambassade was toen tien keer zo groot. De Britten hadden al langer het vermoeden dat daar niet alleen keurige diplomaten zaten. Er waren ook dubbelspionnen dus zo werd vastgesteld dat daar enorm gespioneerd werd."

De ruzie die nu speelt, kan volgens De Wit best vergeleken worden met Koude Oorlog-taferelen. "Die term gebruiken mensen hier in Londen ook. Wat we nu zien, is dezelfde spierballentaal. En de Russen die weer heer en meester zijn in vertragingstechnieken om niets uit te hoeven leggen."

Verder in De Dag:

En we hebben het over de "inclusion rider", een extra clausule in contracten om diversiteit in films af te dwingen. Ben Affleck en Matt Damon doen daar nu ook aan mee. En dat is opvallend, vindt Mark Robinson, filmkenner bij De Nieuws BV. "Je moet beseffen dat deze acteurs hun carriere te danken hebben aan Harvey Weinstein. Ben Affleck heeft bijvoorbeeld altijd volgehouden dat hij helemaal niets afwist van waar Weinstein mee bezig was."

Bloemen en struiken zijn hot! Het gaat goed met de tuinbranche. Tuincentra maken zich op voor de lente. Ook in De Dag zetten we de bloemetjes buiten met een mooie reportage vanuit een druk tuincentrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl