Ahmad Hamdan Facebook

De man achter #IAmStillAlive in Oost-Ghouta is dood

time icon Aangepast

Een paar weken geleden begon de 26-jarige Ahmad Hamdan een campagne op social media (#IAmStillAlive) om aandacht te krijgen voor de situatie in het belegerde Oost-Ghouta. Nu is hij zelf omgekomen bij een bombardement in de Syrische rebellenenclave.

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog begon. Bij de Dag van de Woede, een protest tegen president Assad, begon de oorlog waarbij inmiddels honderdduizenden doden zijn gevallen en miljoenen mensen ontheemd zijn.

"We leven nog, wel tussen de dood en bommen in. Ik vraag de hele wereld om ons bij te staan. Vandaag begin ik de campagne #IAmStillAlive", schreef de Syrische man op 2 maart op Facebook. De hashtag werd al snel het symbool van de verschrikkelijke situatie daar. Inwoners van Oost-Ghouta deelden hun verhaal met #IAmStillAlive, in de hoop dat hulp snel zou worden geboden.

Nour Adam
@NourAdam0
#Iamstillalive
1 jaar geleden

Een paar dagen later kwam Hamdan om bij een bombardement in de stad Hamouria. Zijn vrouw en dochtertje van 8 maanden overleefden het.

De dood van de activist heeft nu een andere hashtag veroorzaakt: #NoLongerAlive.

Zaina Erhaim
@ZainaErhaim
10 days ago, Ahmad Hamdan, launched a socual media campaign #IamStillAlive from his shelter n sieged #Ghouta he was smiling & paused 4 it with his cat. 2dy the constant bombing on #Assad killed him. #NoLongerAlive we all r. #SaveGhouta
1 jaar geleden

Oost-Ghouta, dat ten oosten van Damascus ligt, is in handen van rebellen. Een paar weken geleden begon het Syrische leger aan een herovering. In het gebied wonen zo'n 400.000 mensen, de laatste drie weken zijn er honderden doden gevallen.

STER Reclame