Bruma viert zijn doelpunt in de heenwedstrijd tegen Zenit
NOS VoetbalAangepast

Krijgen Leipzig en Salzburg eindelijk Europese vleugels?

De schatrijke energiedrankenfabrikant Dietrich Mateschitz zal vanavond met samengeknepen billen twee wedstrijden gaan volgen. Zijn 'kindjes' Red Bull Salzburg en RB Leipzig maken een goede kans om de kwartfinales van de Europa League te bereiken. En dat zou een unicum zijn.

Maar bij dat unicum moet het wat betreft Red Bull zeker niet blijven. Voor Mateschitz, oprichter van de energiedrankfabrikant, is het winnen van een Europese hoofdprijs steeds dichterbij gekomen.

Hoewel Red Bull al sinds 2005 geld pompt in Salzburg, wist die club in Europa sindsdien nooit verder te komen dan de derde ronde in de Europa League. Onder hun oude naam, Casino Salzburg, stonden de Oostenrijkers in 1994 wel al eens in de finale van de UEFA Cup. Destijds was Internazionale, met Dennis Bergkamp en Wim Jonk, te sterk.

In het seizoen 2013/2014 werd Ajax door Red Bul Salzburg met indrukwekkend spel twee keer volledig van de mat gespeeld (3-0 en 3-1). Ondanks die overtuigende zeges in de tweede ronde ging het in de derde ronde mis tegen FC Basel.

Sadio Mané en Christian Poulsen tijdens Salzburg-Ajax

Nu is Salzburg onder de Duitse trainer Marco Rose, die de aanvallende voetbalfilosofie van zijn goede vriend Jürgen Klopp heeft overgenomen, dichter dan ooit bij een stunt in de dubbele ontmoeting met Borussia Dortmund. Salzburg verraste in Duitsland met een 2-1 overwinning.

Het is een succes waar Salzburg en eigenaar Mateschitz naar smachten. Want in eigen land ondervindt de club al jarenlang geen oppositie. De 'Bullen' wonnen de laatste vier Oostenrijkse landstitels.

Die heerschappij gaat overigens ten koste van de publieke belangstelling in Salzburg, waar bij reguliere competitiewedstrijden nog slechts tussen de vijf- en tienduizend mensen in het stadion zitten, terwijl het een kleine dertigduizend kan herbergen.

Dat geldt uiteraard niet voor de wedstrijd tegen Dortmund. Sterker, de returnwedstrijd was in een mum van tijd uitverkocht, waardoor er vanavond om 21.05 uur een recordaantal van 29.520 mensen in het stadion zitten. Het oude record (29.320) werd vier jaar geleden gevestigd tijdens de wedstrijd tegen Ajax.

Een spotprent in de Salzburger Nachtrichten in aanloop naar Salzburg-Dortmund

Twee uur eerder (19.00 uur) is RB Leipzig aan zet om in Rusland een 2-1 voorsprong tegen FC Zenit te verdedigen. De club speelde acht jaar geleden nog in de vijfde Duitse divisie en debuteerde dit seizoen in de Champions League.

Na de oprichting van RB Leipzig in 2009, toen Red Bull de licentie van vijfdeklasser SSV Markranstädt overnam, ging het snel. Via de Oberliga Nordost, de Regionalliga Nordost, de 3de Liga en de 2de Bundesliga kwam de ploeg in 2016 terecht in de Bundesliga.

Leipzig was vorig seizoen zelfs even koploper in de Bundesliga. Er werd gedroomd van een kampioenschap, maar dat bleek net te hoog gegrepen voor de club van technisch directeur Ralf Rangnick.

Grootste prestaties

Nu staat Leipzig mogelijk voor de grootste prestatie uit de clubhistorie en hoopt het op doelpunten van Timo Werner, die dit seizoen al zeventien keer scoorde in alle competities. De Duitser wordt nauwlettend door de Europese top in de gaten gehouden.

En mocht RB Leipzig toch een doelpunt nodig hebben, dan kunnen ze wellicht terugvallen op de kamikazetactiek die de club vier seizoenen geleden toepaste in een duel met het tweede elftal van VfB Stuttgart. Over vleugels gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl