Rinus Otte ANP

Het beoordelen of een arts zich aan alle regels heeft gehouden bij het plegen van euthanasie, zou ook buiten het strafrecht om kunnen. Dat zegt procureur-generaal Rinus Otte. Nu staat er nog een maximumstraf van twaalf jaar op het overtreden van de euthanasiewet, en dat is volgens Otte misschien niet altijd nodig.

In een interview met Medisch Contact stelt hij dat het erom gaat dat het Openbaar Ministerie het signaal afgeeft dat de beroepsgroep zich aan de eigen richtlijnen moet houden. "Met een andere wet kun je hetzelfde bereiken", zegt Otte. Aanleiding voor het interview is een gerechtelijk vooronderzoek naar vier artsen, die volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie onzorgvuldig hebben gehandeld.

Overtreding

Wat hem betreft kan handhaving in de toekomst mogelijk plaatsvinden op basis van minder zware wettelijke bepalingen. Zo doet Otte "uit de losse pols" een voorstel. Volgens hem zou het een mogelijkheid zijn om onzorgvuldig handelen door een arts voortaan als overtreding te zien, of wél als misdrijf, maar dan met een lagere maximumstraf. Op die manier kan het OM de zaak afhandelen, zonder tussenkomst van een rechter.

Ook kan hij zich voorstellen dat de toetsing gedaan wordt door een tuchtrechter in plaats van een strafrechter. Otte vindt het aan de politiek om daar verder onderzoek naar te doen. "Als maar duidelijk wordt dat de beroepsgroep zich moet houden aan de eigen normen."

STER reclame