Sylvana Simons is de eerste gast in het nieuwe tv-programma The Therapist ANP

Het lijkt op het eerste gezicht een programma in de categorie van Levenslang met dwang? en Over de streep, waarin mensen op televisie psychische hulp krijgen. Toch is The Therapist anders. En niet alleen omdat er bekende Nederlanders aan meedoen.

In zes afleveringen voert psychiater Glenn Helberg een-op-een gesprekken met zes bekende Nederlanders en Belgen. "In die zes afleveringen komen we veel te weten over de persoon achter de beroemdheid", zegt Helberg in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het is een intieme blik in het leven van de ander. Ik ben zelf verbaasd over wat je te zien krijgt."

Het programma is de Nederlandse versie van de gelijknamige Amerikaanse tv-show, waarin Dr. Siri Sat Nam Singh bekende musici tegenover zich krijgt en zaken als roem, verslaving en zelfmoord bespreekbaar maakt. De wereldberoemde zangeres Katy Perry barstte tegenover hem op de bank in snikken uit.

Volgens Helberg zijn BN'ers bij uitstek geschikt om therapie voor anderen laagdrempeliger te maken. "Als een bekende Nederlander kwetsbaar durft te zijn, wat let ons dan nog de therapiekamer op te zoeken en aan onszelf te werken?"

"Beroemd worden is één ding, beroemd zijn is een tweede", zegt hij. "Iedereen ziet alleen maar het romantische beeld van de beroemdheid, maar die beroemdheden blijken levensthema's te hebben die ook jouw thema's kunnen zijn."

Hij is niet bang dat het programma als goedkoop amusement wordt gezien à la Dr. Phil. "Ik ben de therapeut in het programma. Ik wil dat de BN'ers geen oordeel van mij krijgen, maar zichzelf beter leren kennen."

In de eerste aflevering, die morgen om 20.30 uur wordt uitgezonden door Viceland, spreekt Helberg met Sylvana Simons. De lijsttrekker van politieke partij Bij1 zegt te worstelen met de beeldvorming die over haar bestaat: "Ik ben ontzettend benieuwd hoe jij zou duiden dat ik me mezelf als emotioneel wezen ervaar, terwijl veel mensen mij als harde vrouw zien."

Volgens Helberg hebben veel mensen last van een verschil tussen hun zelfbeeld en het beeld dat anderen van hen hebben. "Een van de zaken waar mensen steeds mee te maken hebben is het oordeel. Het stoort ons dat we niet perfect kunnen zijn. Het oordeel over jezelf kan je ongelukkig en ziek maken. Ik vind het prettig om te laten zien dat je leven lichter kan worden door het bezoek aan een therapeut."

Na Sylvana Simons komen ook rappers Fresku en Lange Frans bij Helberg langs.

Zomergast

Helberg weet zelf overigens hoe het is om jezelf op televisie bloot te geven; hij was vorig jaar te gast in tv-programma Zomergasten. De intieme setting van The Therapist dwingt de therapeut opnieuw zichzelf te laten zien.

"Ik stel me zelf kwetsbaar op in het programma. Door als psychiater naar buiten te treden zet ik de stap om veel meer van mezelf te laten zien. Het kan zijn dat collega's denken: waarom doet hij dat nou?"

Toch is hij tevreden met het resultaat. "Het is spannend om jezelf terug te zien. Maar dat ik als kijker mezelf kon losmaken van de therapeut om te kijken naar het proces, vind ik heel mooi. De psychiater moet niet alleen in de spreekkamer blijven, maar zijn vak maatschappelijk maken."

STER reclame