Talent Jakobsen (21) boekt eerste profzege in Nokere Koerse

Aangepast
Fabio Jakobsen Twitter / @QuickStep

Fabio Jakobsen heeft de 73ste editie van Nokere Koerse gewonnen. De Nederlandse eerstejaarsprof van QuickStep was op de Nokereberg met afstand de beste in de sprint van een uitgedund peloton.

Voor de 21-jarige Jakobsen, in 2016 en 2017 Nederlands kampioen bij de beloften en vorig jaar nog verkozen tot Talent van het Jaar, is het de eerste profzege.

"Dit is een hele mooie eerste om te winnen", zei Jakobsen na afloop voor de camera van Sporza. "Bij QuickStep doet iedereen altijd mee voor de winst. Pas op drie kilometer voor de streep zei Davide Martinelli: we rijden voor jou. En tja, gewonnen!"

Hij is de negende Nederlandse winnaar van Nokere Koerse en de eerste sinds Leon van Bon in 2007 als eerste de finishlijn passeerde.

Danilith Nokere Koerse
@nokerekoerse
Fabio Jakobsen wint!!
5 maanden geleden

De Vlaamse koers in het achterland van de Ronde van Vlaanderen eindigde de laatste jaren meestal in een massasprint. Dit jaar hoopte de organisatie op meer spektakel en vond het een paar extra kasseistroken om de finale te kleuren.

Spektakel was er inderdaad genoeg, al werd de zege opnieuw betwist door de snelle mannen.

Vanuit het vertrek ging een groep van acht renners ervandoor, onder wie twee Nederlanders: de 22-jarige Martijn Budding (Roompot-Nederlandse Loterij) en de 31-jarige Rob Ruijgh (Tartelotto-Isorex). Ruijgh, in 2011 nog 20ste in de Tour de France, reed met zijn vluchtmakkers ruim tien minuten bijeen.

Van Aert toont spierballen

Op 35 kilometer van de streep trok de eerder gevallen Wout van Aert de gashendel open op de kasseien. Het peloton viel prompt uit elkaar. Van Aert kreeg zijn trainingsmaat Pieter Serry en diens teamgenoot bij QuickStep Florian Sénéchal met zich mee. Ook BMC was met twee renners (Loïc Vliegen en Nathan Van Hooydonck) vertegenwoordigt.

Zo gingen negen renners in de achtervolging op de koplopers en op zo'n 18 kilometer hadden ze het groepje van Ruijgh en Budding te pakken. Na de samensmelting zakte het tempo in de kopgroep en keerde het peloton opeens met rasse schreden terug.

Conor Dunne bood nog even weerstand, maar op de een na laatste kasseistrook was de boomlange Ier van Aqua Blue Sport er ook aan voor de moeite.

Jakobsen de sterkste

In de onrustige finale, waarin opnieuw Van Aert zijn topvorm toonde, kreeg niemand de ruimte. Daardoor ging alsnog een groep van 25 sprinten op de steentjes van de Nokereberg.

De jonge Nederlander Jakobsen - die eerder al indruk maakte in Dwars door West-Vlaanderen en Le Samyn - was daarin met afstand de beste. De Belg Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) werd tweede, voor de Fransman Hugo Hofstetter (Cofidis).

STER Reclame