Gouverneur Theo Bovens van Limburg
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur Limburg: samenleving moet achter burgemeesters gaan staan

De Limburgse gouverneur Theo Bovens vindt dat de samenleving achter burgemeesters moet gaan staan. Hij zegt dat naar aanleiding van de bedreiging van burgemeester Wil Houben van Voerendaal, die een pistool op zich gericht kreeg.

Bovens hoorde twee weken geleden van het nieuws. Hij schrok ervan. "Helaas zie je dat het openbaar bestuur in Nederland steeds vaker onder vuur ligt, ook van criminele organisaties. Mensen worden bedreigd en geïntimideerd. Maar dit is wel de overtreffende trap."

Volgens de Limburgse gouverneur komt dat omdat bestuurders steeds vaker zeggen dat er geen ondermijning en crimineel gedrag in gemeenten wordt geaccepteerd. "En de burgemeester komt dan in beeld als boegbeeld van die gemeente. Het is daarom heel belangrijk dat de samenleving achter de burgemeesters, het openbaar bestuur en het lokale gezag gaat staan."

Helaas zie je dat het openbaar bestuur steeds vaker onder vuur ligt.

Gouverneur Theo Bovens van Limburg

Volgens de gouverneur hebben de burgemeesters de steun ook hard nodig. "Een burgemeester zou anders kunnen zeggen: 'ik doe het niet meer, want ik loop zelf straks gevaar'. En dat is niet de juiste oplossing. We moeten een streep zetten in de samenleving, dat we dit gedrag niet tolereren. Wat mij betreft is dit ook een wake-upcall, voor mensen die zeggen dat het niet zo erg is."

Ook premier Rutte vindt de bedreiging vreselijk nieuws. Hij heeft er respect voor dat Houben doorgaat met "het heel stevig aanpakken van de criminaliteit". Daardoor kunnen Nederlanders volgens de VVD-partijleider zien dat "de huifkarren van de politiek in een cirkel staan". "Mensen moeten weten dat wij aan de kant staan van de burgers die het goede willen en tegenover de mensen die de samenleving willen ondermijnen." Rutte reageerde op campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden.

Minister Ollongren, die vorige week met Houben heeft gepraat, vindt dat in dit soort situaties altijd aangifte moet worden gedaan. "Dit mag niet gebeuren, dit zijn mensen die zich dag en nacht voor hun gemeente inzetten. Dit is onverteerbaar."

Kwart wordt bedreigd

Uit een onderzoek onder 4000 burgemeesters, wethouders en ambtenaren bleek in oktober dat een kwart van de burgemeesters wordt bedreigd door criminelen. Er waren toen geen gevallen bekend van fysieke bedreigingen. Meestal ging het om anonieme bedreigingen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat beïnvloeding met een crimineel oogmerk niet iets is voor alleen steden. Het komt in alle provincies voor, zowel in grote als kleine gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl