'Verhuizing Unilever naar Nederland bijna rond'

Aangepast
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam ANP

Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever vestigt zijn wereldwijde hoofdkantoor hoogstwaarschijnlijk in Nederland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News.

Op dit moment zou de raad van bestuur van de Brits-Nederlandse multinational bijeen zijn en definitief kiezen voor een verhuizing naar Nederland. Morgen zou het bedrijf dan het nieuws bekendmaken.

Twee hoofdkantoren

Naar de keuze van de multinational wordt al bijna een jaar uitgekeken. Het moederbedrijf van merken als Axe, Knorr en Dove heeft nu nog twee hoofdkantoren: in Londen en in Rotterdam.

Unilever zei in april daarvan af te willen en te gaan kiezen voor een van de twee. De maatregel moet het bedrijf beter beschermen tegen vijandige overnames. In Nederland zijn er meer regels die een bedrijf kunnen helpen bij een bescherming tegen een overname.

Unilever is wereldwijd actief, heeft 161.000 werknemers en een jaaromzet van meer dan 50 miljard euro. Dagelijks gebruiken meer dan 2,5 miljard mensen producten van het bedrijf.

Ik moet mij afremmen om daar iets over te vinden nu.

Premier Rutte zegt dat Unilever nog geen formeel besluit heeft genomen

De samenvoeging van beide hoofdkantoren heeft overigens zoals het er nu naar uitziet niet heel veel personele consequenties. Hoewel in Rotterdam ongeveer 900 mensen in het hoofdkantoor werken, hebben maar zestig van hen ook daadwerkelijk een hoofdkantoorfunctie. "Het merendeel van de rest werkt voor de afdeling marketing van Unilever Europa", laat een woordvoerster van Unilever weten.

In Londen hetzelfde verhaal. Daar werken zo'n 40 mensen met een hoofdkantoorfunctie en die banen zouden bij een vestiging in Rotterdam naar Nederland komen. Daarnaast werken in Londen in hetzelfde gebouw nog zo'n 1200 mensen, met name voor de marketingafdeling wereldwijd, maar die blijven sowieso in Londen.

Premier Rutte wilde er niet al te veel over zeggen. "Ik moet daar als premier natuurlijk pas op reageren als het bedrijf zelf een aankondiging heeft gedaan. We hopen dat het Rotterdam wordt, maar er is nog geen formeel besluit over genomen, dus ik moet mij afremmen om daar iets over te vinden nu." Rutte vindt het "in het algemeen" wel van grote waarde voor Nederland als hier veel grote hoofdkantoren zijn.

STER Reclame