ANP

Wekdienst 14/3: scholieren VS lopen de klas uit en hier staken de leraren

tijd van publicatie Aangepast

Goedemorgen! Basisschoolleraren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht staken vandaag en in de VS wordt geprotesteerd tegen de wapenwetgeving.

Vanochtend is er lokaal kans op mist. Vanmiddag zien we geregeld de zon bij maxima tussen 8 en 12 graden. Morgen gaat het tijdens de late ochtend vanuit het zuidwesten regenen.

Weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na het noorden staken vandaag de leraren in Midden-Nederland. Dat betekent geen lessen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht in het basisonderwijs. In Amsterdam is er een mars, de organisator verwacht 20.000 leraren.
  • In de VS is de National Walkout. Amerikaanse scholieren lopen de klas uit om te protesteren tegen de wapenwetgeving, naar aanleiding van de schietpartij op een school in Florida een maand geleden.
  • Vandaag krijgt Duitsland officieel een nieuwe regering. Bondskanselier Merkel wordt aan het begin van de middag beëdigd voor haar vierde termijn.

Wat heb je gemist?

Stephen Hawking op een schermpje in 1980 ANP

De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij werd 76 jaar oud. Hawking wordt gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd.

In een verklaring laat de familie weten diep bedroefd te zijn. "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Cabaretier Freek de Jonge stond gisteren in theater Carré in Amsterdam met een eenmalige heruitvoering van het werk van Neerlands Hoop, de voormalige cabaretgroep van Freek de Jonge, Bram Vermeulen en Jan de Hont.

Tijdens het optreden werden liedjes vertolkt door hedendaagse artiesten zoals Paul de Munnik en Spinvis. Het was een feest van herkenning, schurend tegen de tijd van nu, zegt verslaggever Jeroen Wielaert.

Mocht het voor jou geen feest van herkenning zijn (de jaren zeventig zijn natuurlijk alweer even geleden), er staan nog genoeg nummers van Freek en Bram op YouTube:

Hele fijne dag!

STER Reclame