Emile Roemer bij zijn vertrek als SP-leider ANP

Oud-SP-leider Emile Roemer wordt waarnemend burgemeester van Heerlen. Gouverneur Bovens van Limburg heeft hem met ingang van aanstaande vrijdag aangesteld. Roemer wordt daarmee de eerste SP-burgemeester.

In een toelichting noemt Bovens hem een zeer ervaren bestuurder en politicus, die goed bekend is met Heerlen en een groot bindend vermogen heeft.

Vanavond stemden de fractievoorzitters in de Heerlense gemeenteraad na een gesprek met Roemer met de benoeming in. De SP is met 11 zetels de grootste partij in Heerlen. SP-partijvoorzitter Ron Meyer is er fractievoorzitter.

Gisteren maakte burgemeester Ralf Krewinkel bekend dat hij zijn functie tijdelijk neerlegt omdat zijn zoon leukemie heeft. Bovens wilde voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week een waarnemend burgemeester.

Eervol beroep

Roemer (55) trad in december terug als SP-leider In januari nam hij na ruim elf jaar afscheid van de Tweede Kamer. Hij was bijna acht jaar partijleider en drie keer lijsttrekker van de SP.

Bij zijn afscheid van de landelijke politiek zei Roemer dat hij burgemeester een eervol beroep vond. De SP heeft nog steeds geen enkele burgemeester, hoewel de partij in 43 gemeenten wethouders heeft en in 6 provincies in het provinciebestuur zit.

Partijvoorzitter Meyer zei twee weken geleden in de Volkskrant dat het leveren van een burgemeester voor de SP geen prioriteit heeft. De benoeming van burgemeesters zit wat hem betreft nog iets te veel in de achterkamertjessfeer. Maar Roemer mocht van hem wel burgemeester worden. "Emile is een bijzondere partijgenoot. Hij is uitermate geschikt. Die mag bij mij voor alles aankloppen."

STER reclame