Jongeren veroordeeld voor ontvoering en mishandeling 14-jarige

Vier jongens en een meisje uit Ede zijn veroordeeld tot werkstraffen en grotendeels voorwaardelijke celstraffen voor het ontvoeren en mishandelen van een 14-jarige jongen uit Ede. Ook moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

De jongen werd vorig jaar tot twee keer toe naar een locatie gelokt, waar hij vervolgens in een kofferbak werd gestopt. Ze bliezen rook naar binnen en zeiden tegen hem dat ze in Auschwitz waren.

Beide keren brachten ze de jongen naar een bos. Daar werd hij geslagen met stokken, gestompt en getrapt.

Lesje leren

De aanleiding voor de mishandeling zou zijn dat twee jongens uit de groep het slachtoffer 'een lesje wilden leren'. Zij kregen vandaag de hoogste straffen opgelegd. Een toen 18-jarige jongen die de auto bestuurde kreeg 123 dagen cel, waarvan 120 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 200 uur. Een toen 15-jarige jongen kreeg zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk en 160 uur werkstraf.

De andere drie hadden volgens de rechtbank een kleinere rol. Het gaat bijvoorbeeld om de toenmalige vriendin van het slachtoffer. Zij kregen werkstraffen van 55 tot 90 uur en grotendeels voorwaardelijke celstraffen. Vier van de vijf hebben daarnaast een onderling contactverbod gekregen. Ze komen allemaal onder toezicht te staan.

Hogere straffen dan geëist

De straffen voor de vijf vallen hoger uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank doet dat om te benadrukken dat het om ernstige feiten gaat. Het slachtoffer is volgens de rechtbank veel leed aangedaan, zowel lichamelijk als geestelijk.

Alle vijf veroordeelden moeten het slachtoffer een schadevergoeding betalen, variërend van 2005 tot 4655 euro per persoon, meldt Omroep Gelderland.

Dit is een artikel van

STER Reclame