Kwiatkowski wint Tirreno-Adriatico, déjà vu voor Van Emden

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Emden weer tweede achter Dennis in tijdrit Tirreno
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De geschiedenis herhaalt zich. Dat moet Jos van Emden gedacht hebben na de afsluitende tijdrit in Tirreno-Adriatico.

Net als vorig jaar reed de Nederlander een uitstekende tijdrit in de straten van San Benedetto del Tronto, maar opnieuw werd hij nipt afgetroefd door Rohan Dennis.

De Australische tijdritkampioen raffelde de tien kilometer aan de Adriatische kust af in 11.14, goed voor een gemiddelde van ruim 53,4 kilometer per uur. Van Emden was vier seconden langzamer. Jonathan Castroviejo was op acht seconden de beste van de rest.

Gevoel voor humor

Het grote verschil met vorig jaar was dat Van Emden deze keer niet uren als leider in de hotseat hoefde te zitten. Destijds dook Dennis in extremis nog onder de tijd van Van Emden.

De Nederlander stuurde daarop een ironische tweet de wereld in: 'Hé Rohan Dennis, I don't like you anymore'. Dit keer kwam Van Emden opnieuw niet aan de tijd van de eerder gestarte Dennis, maar dat had geen gevolgen voor zijn gevoel voor humor.

Jos van Emden
@josvanemden
I still don't like you @RohanDennis https://t.co/zBYPwFjmXK
11 maanden geleden

Kwiatkowski wint tweestrijd

Waar de dagzege werd betwist in droge omstandigheden, voerden Michal Kwiatkowski en Damiano Caruso hun gevecht om de eindzege in de stromende regen.

De Poolse oud-wereldkampioen verdedigde een voorsprong van drie seconden op de Italiaan van BMC en hield makkelijk stand. Met 11.34 reed hij de elfde tijd van de dag en was daarmee 19 seconden sneller dan Caruso.

Kwiatkowski's ploeggenoot Geraint Thomas, die door technische malheur de blauwe leiderstrui verloor aan Kwiatkowski, eindigde als derde.

Voor Kwiatkowski is het al de tweede rondezege in 2018. Eerder won hij ook al de Ronde van de Algarve, mede dankzij twee dagzeges.

Team Sky

De eindzege van Kwiatkowski is een nieuwe opsteker voor Team Sky, dat onder druk staat vanwege de dopingonderzoeken naar Bradley Wiggins en Chris Froome. Voor de Britse ploeg is het al de elfde zege dit seizoen en de eerste eindzege in Tirreno-Adriatico.

Froome eindigde als twaalfde in de tijdrit. In het klassement speelde hij geen rol van betekenis.

Nederlanders

De tweede plaats van Van Emden was een lichtpuntje voor de Nederlanders na een week die getekend werd door griep en valpartijen.

Tom Dumoulin begon de koers met klassementsaspiraties, maar een val in de vierde etappe gooide roet in het eten. De grootste pechvogel was echter Wilco Kelderman, zijn ploeggenoot bij Sunweb.

Kelderman leek hard op weg naar een topklassering, maar kwam zondag in de vijfde etappe twee keer ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Van Emden eindigde mede daardoor als beste Nederlander in het eindklassement. Hij werd 70ste op ruim een half uur van Kwiatkowski.

Uitslag

STER Reclame