Hedwiges Maduro namens PAOK Saloniki in het Europa League-duel met Benfica EPA

Corruptie in voetbal volgens Maduro niet enkel Grieks probleem

time icon Aangepast

"Het is natuurlijk te gek voor woorden. Maar in Griekenland is het bijna normaal dat dit gebeurt." Bij Hedwiges Maduro streden verbazing en berusting zondag om voorrang toen hij op de televisie de voorzitter van zijn vroegere club PAOK Saloniki, Ivan Savvidis, plots met een wapen op het veld zag verschijnen.

Savvidis stormde zondag na afloop van het duel met AEK Athene het veld op om verhaal te halen bij de arbitrage, die in de slotfase een doelpunt van PAOK had geannuleerd. Op de televisiebeelden is duidelijk te zien dat Savvidis een pistool in een holster aan zijn riem draagt.

PAOK-voorzitter Ivan Savvidis stormt het veld op met een pistool op zak Pro Shots

Maduro speelde van 2015 tot 2017 bij de club uit Thessaloniki en kent de voorzitter goed, vertelt hij in het Radio 1 Journaal. "Savvidis heeft mij zelf naar PAOK gehaald, dus hij zit er al een hele tijd. Ik heb hem nog nooit met een pistool gezien. Dit is wel heel extreem. Maar dat een voorzitter het veld op komt, dat gebeurt in Griekenland elk seizoen weleens."

"Het probleem zit natuurlijk veel dieper", vervolgt Maduro. "Er worden gewoon veel dubieuze beslissingen genomen door scheidsrechters. En het is ook niet alleen PAOK. Ik denk dat de presidenten van AEK Athene en Olympiakos ook weleens op het veld zijn geweest na rare beslissingen."

Maduro begrijpt frustratie PAOK-voorzitter: corruptie zit heel diep in het voetbal

Oud-international Hedwiges Maduro speelde van 2015 tot 2017 bij PAOK Saloniki. Dit weekend zag hij tot zijn verbazing hoe de voorzitter die hem haalde met een pistool het veld bestormde. Hoewel, verbazing...?

Complotten

De Griekse voetbalcompetitie is een vat vol intriges, corruptie en complottheorieƫn, aldus Maduro. Hij praat erover als het de gewoonste zaak van de wereld is.

"In Griekenland leeft het gevoel dat Olympiakos heel vaak geholpen wordt door de scheidsrechters", vervolgt Maduro. "Er wordt gezegd dat als Olympiakos kampioen wordt, een deel van de Champions League-inkomsten naar de bond gaat. Of het echt waar is, weet ik niet. Dat leeft enorm, zeker bij PAOK. Savvidis, de president, probeert daar al jaren iets tegen te doen. En dan gebeuren zulke dingen."

Toeval of niet, Olympiakos greep in de afgelopen twintig jaar slechts twee keer naast de Griekse landstitel.

PAOK-voorzitter Ivan Savvidis wordt afgevoerd van het veld AFP

Maduro kwam zelf tijdens zijn Griekse jaren ook zo nu en dan in vreemde situaties terecht. "Soms gaan wedstrijdbesprekingen helemaal niet over tactiek, maar alleen over de scheidsrechter. Dan weet je al: deze scheidsrechter komt om ons in de maling te nemen."

Het incident met Savvidis is aanleiding voor de Griekse regering om in te grijpen. Minister Georgios Vassiliadis van Sport maakte na overleg met de premier bekend dat de competitie pas zal worden hervat als er duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe het verder moet met het Griekse voetbal.

Maar of er echt schoon schip gemaakt zal worden? "Ik denk dat er wel bewijs is", zegt Maduro stellig. "Maar er wordt gewoon niets aan gedaan. Dat levert enorm veel frustratie op."

Overal

Inmiddels speelt Maduro bij Omonia Nicosia, de nummer zes van Cyprus. Maar daarmee is hij niet verlost van dubieuze praktijken. "Hier speelt dat ook", beaamt hij. "In Griekenland, Turkije, Cyprus speelt het. En kijk naar Belgiƫ, daar zijn afgelopen weekend ook rare dingen gebeurd. Het zit heel diep in het voetbal, alleen wij sluiten de ogen ervoor."

STER Reclame