Aanslag op konvooi Palestijnse premier bij bezoek aan Gaza

Aangepast
De Palestijnse premier Hamdallah met EU-buitenlandcoördinator Mogherini ANP

Bij een bezoek aan de Gazastrook van de Palestijnse premier Hamdallah is zijn konvooi getroffen door een aanslag. Een aantal mensen raakte lichtgewond, maar de premier bleef ongedeerd. De bomexplosie gebeurde nadat het konvooi Gaza zo'n 200 meter was binnengetrokken.

Hamdallah is in veiligheid gebracht en zijn bezoek aan de Gazastrook ging gewoon door, al zou het wel zijn ingekort. De Palestijnse Autoriteit zegt dat Hamas verantwoordelijkheid draagt; de veiligheidsmaatregelen zouden niet afdoende zijn geweest. Hamas deelt sinds 2007 de lakens uit in Gaza.

Hamdallah's bezoek aan de Gazastrook werd vijf maanden geleden al gepland. Hij bezoekt onder meer een afvalverwerkingsinstallatie, waar de Palestijnse Autoriteit aan meebetaalde. Ook zal Hamdallah spreken met Hamas-leiders. Gesprekken over verzoening tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas zijn eerder vastgelopen, nadat via bemiddeling door Egypte een akkoord was bereikt.

Haaretz.com
@haaretzcom
Fresh photos from Gaza: Palestinian Prime Minister Survives Assassination Attempt; Abbas Blames Hamas MAHMUD HAMS/AFP, Mohammed Salem/REUTERS, Twitter https://t.co/81rYtVvSxd
5 maanden geleden

De explosie was bij de plaats Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook. Op dezelfde plaats werd in 2003 een Amerikaans konvooi werd getroffen door een aanslag, waarbij drie Amerikanen omkwamen.

In Washington is vandaag een ontmoeting tussen afgevaardigden van de VS, Israël, Europese en Arabische landen over de humanitaire en economische crisis in de Gazastrook. President Trump spreekt van een brainstormsessie.

De Palestijnse Autoriteit is er hoogstwaarschijnlijk niet bij. Die is nog altijd woest op Trump vanwege de erkenning door de VS van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en het plan om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Binnen de tweestatenoplossing is Jeruzalem de toekomstige hoofdstad van zowel Israël als een Palestijnse staat.

STER Reclame