Trump blokkeert grootste tech-deal ooit om nationale veiligheid

Aangepast
AFP

President Trump blokkeert de vijandige overname van chipfabrikant Qualcomm. Concurrent Broadcom uit Singapore wilde Qualcomm voor ongeveer 100 miljard euro overnemen. Trump verbiedt dat vanwege de nationale veiligheid.

CFIUS, de Amerikaanse commissie die buitenlandse overnames beoordeelt, had al aanbevolen om de deal te blokkeren. Nu Trump dat oordeel overneemt, kan Broadcom volgens analisten weinig anders dan het bod intrekken.

Op papier uit Singapore

Het van oorsprong Amerikaanse Broadcom is officieel gevestigd in Singapore, maar het hoofdkantoor staat in Silicon Valley en bijna alle aandeelhouders komen uit de Verenigde Staten. De chipfabrikant wil weer formeel terugkeren naar de VS. Dat zou op 3 april moeten gebeuren.

In een reactie zegt Broadcom het zeer oneens te zijn met de conclusie dat de overname de nationale veiligheid zou bedreigen. Als de deal was doorgegaan, zou het de grootste overname in de techsector ooit zijn geweest.

Arjen van der Horst
@arjenUSA
Dit zien we niet zo vaak in Amerika. De president blokkeert de overname van een groot bedrijf door een buitenlandse onderneming. Volgens het Witte Huis staat de nationale veiligheid op het spel bij de overname van chipproducent Qualcomm. https://t.co/2ayVLIfK6s
1 jaar geleden

STER Reclame