Het 'ultieme verraad' van Astrid Holleeder: 'Blij dat ik aan de beurt ben'

Aangepast
ANP
Geschreven door
Remco Andringa
redacteur Politie en Justitie

Na een pauze van twee weken ging in Amsterdam het strafproces tegen Willem Holleeder verder. Het was de dag van het getuigenverhoor van zijn jongste zus Astrid. "Ik ben blij dat ik aan de beurt ben", zei ze toen de zitting begon.

In vogelvlucht beschreef Astrid Holleeder haar leven met broer Willem. Bekende kost voor wie haar boek Judas heeft gelezen. In de extra beveiligde rechtbank vertelde ze hoe Willem "een abonnement" op haar had, hoe hij dreigde, opdracht zou hebben gegeven voor liquidaties - en waarom ze besloot zich tegen hem te keren.

Om met het laatste te beginnen: die beslissing nam ze omdat ze alle bedreigingen van haar broer zat was. "De mate waarin hij zich richtte op Sonja en de kinderen was extreem", verklaarde Astrid. "Hij stopt niet. Hij leert niet van eerdere straffen." Ook zouden vijanden van Holleeder gedreigd hebben een van de zussen iets aan te doen. "Daardoor liepen we zelf ook gevaar."

Zoals ze vandaag zei: "Of ik word door een van zijn vijanden afgeschoten, of ik word door mijn broer afgeschoten omdat ik naar de politie ben gestapt. Dan maakt de keuze niet meer zoveel uit."

'Gieren van de pret' om liquidaties

Astrid zegt dat ze onlangs bij een verhuizing 'nieuwe' geluidsopnamen heeft gevonden, die ze heeft gemaakt van haar broer. Het gaat om zestien gesprekken. De opnamen heeft ze aan het Openbaar Ministerie gegeven. Daarop is volgens haar te horen hoe Holleeder "zit te gieren van de pret" toen het jaren later ging over de dood van Cor van Hout.

Astrid droeg ruim twee jaar lang op verschillende momenten afluisterapparatuur, waarmee ze bewijs tegen haar broer verzamelde. Volgens haar wordt meerdere keren over liquidaties gesproken, maar nooit openlijk. Die liquidatiedreigingen zouden onder meer gaan over Cor van Hout, Sonja Holleeder en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

'De ultieme vorm van verraad'

Hoewel ze nog altijd achter haar beslissing staat om zich tegen haar broer te keren, heeft Astrid het meerdere malen hoorbaar moeilijk tijdens het getuigenverhoor. "Als je het hebt over verraad, is dit wel de ultieme vorm."

En ook als ze denkt aan de gevolgen die deze strafzaak voor haar broer kan hebben. Snikkend zegt ze: "zelfs als ik een gebakje eet, dan denk ik al: dat kan hij misschien nooit meer doen."

Welke namen dan? Welke namen!?

Willem Holleeder

Al geruime tijd zit Astrid Holleeder ondergedoken en wordt ze beschermd. "Ik heb ook levenslang. Ik zit ook tussen vier muren, net als hij. Maar ik heb ook nog eens de angst dat er altijd wat met mijn kinderen kan gebeuren."

Volgens Astrid hoeft haar broer niet in die constante angst te leven. "Tenzij hij namen noemt." Op dat moment schiet Willem Holleeder eventjes uit zijn slof. "Welke namen dan?", roept hij. Welke namen!?" De rechtbank roept hem meteen tot de orde.

'Mijn leven opgegeven'

Dat Astrid haar broer erin heeft geluisd om er zelf financieel beter van te worden, zoals Willem Holleeder eerder beweerde, is volgens haar onzin. "Ik heb mijn leven opgegeven, en dan zou ik een financieel motief hebben? Wat is de logica? Mijn eigen dochter weet niet waar ik woon."

Komende vrijdag gaat het proces weer verder, dan is de verdediging van Willem Holleeder aan de beurt. Een week later volgt het Openbaar Ministerie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tijdlijn: hoe werd Willem Holleeder zo berucht?

STER Reclame