NOS NieuwsAangepast

Nog geen duidelijkheid over staatsbezoek Oman

Of het staatsbezoek aan Oman doorgaat is onduidelijk. Het bezoek staat nog steeds gepland van zondag 6 tot woensdag 9 maart, maar dit weekend rezen er vragen of het wel door kon gaan, toen in het land honderden mensen de straat opgingen om hervormingen te eisen.

Premier Rutte zei maandag in het tv-programma Pauw en Witteman dat wordt onderzocht of de situatie veilig genoeg is voor de koningin om te gaan.

Qatar

Het is de bedoeling dat koningin Beatrix de Golfstaat bezoekt met prins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Ook een aantal topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven zou meereizen met het koninklijk gezelschap.

Het staatsbezoek moet worden gecombineerd met een bezoek aan het Golfemiraat Qatar, op 9 en 10 maart. Ook van dit bezoek staat nog niet vast of het door zal gaan.

Ontmoeting

De Oranjes zijn in Oman uitgenodigd door sultan Qabus bin Said al-Said. Er staat onder meer een ontmoeting met de sultan en een bezoek aan de haven van Sohar op het programma.

Maandag evacueerde het Rotterdamse Havenbedrijf vijftien Nederlanders en hun gezinnen uit Sohar. Zeven werknemers werden de volgende dag weer teruggebracht naar Sohar omdat de situatie veilig was. Toch blijven de familieleden en acht havenmedewerkers voorlopig achter in Muscat.

Naast het bezoek aan Sohar was er in Oman ook een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl