Ard Schenk verovert in Bislett zijn eerste wereldtitel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na jaren weer een groot internationaal titeltoernooi in de buitenlucht; de Nederlandse schaatsfans smulden afgelopen weekeinde van de WK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het evenement in de buitenlucht deed oude, zwart-wit tijden herleven. Misschien een ideetje voor de Noren; om het sfeervolle Bislett Stadion in Oslo weer een kans als schaatstempel te geven?

"Het zou wel vaker mogen, zo'n groot toernooi in de buitenlucht", verzuchtte oud-wereldkampioene Renate Groenewold zondag in het Olympisch Stadion. "We hebben de kans dat in 2022 na de Spelen van Peking ook in Oslo te doen en 100 jaar schaatsen in Bislett te vieren", twitterde voormalig wereld- en olympisch kampioen Johann Olav Koss na het evenement in Amsterdam.

Heroïsche gevechten

Zou het inderdaad kunnen? Zou Bislett, waar Nederlanders, Russen en Noren voor tienduizenden fans in het verleden heroïsche duels uitvochten, weer omgetoverd kunnen worden in een kolkende schaatstempel? Zou Bislett, dat tegenwoordig vooral bekend is als decor van een van de prestigieuze Diamond League-atletiekwedstrijden, zijn oude glorie als ijspaleis kunnen herwinnen?

"Het zag er inderdaad geweldig uit", zegt Rune Stenersen, de directeur van het Bislett Stadion in Oslo, over het evenement in Amsterdam. Natuurlijk zond de Noorse tv beelden uit van de WK allround, natuurlijk zorgde de val van Sverre Lunde Pedersen voor ontzetting bij de Noren. "Een dramatische ontknoping", concludeert Stenersen. "Mooi hoe het Nederlandse publiek hem toch eerde met een ovatie. Het was een geweldige sfeer."

Bislett vormde tot eind jaren tachtig vaak het decor voor de EK en WK allround. Noorwegen telde in die jaren volop mee in de internationale schaatswereld, maar met de opkomst van de schaatshallen en het stoppen van Johann Olav Koss (midden jaren negentig) verdwenen ook de Noorse successen. De opvolgers hadden het moeilijk in het land waar de concurrentie met de andere wintersporten enorm is.

Revival

Inmiddels beleeft het Noorse schaatsen een revival en groeit de aandacht voor de sport snel. Bij de Spelen in Pyeongchang waren er weer ouderwetse schaatsclashes tussen Noren en Nederlanders.

Håvard Lorentzen (olympisch kampioen op de 500 meter, zilver op de 1.000 meter, wereldkampioen sprint), Sverre Lunde Pedersen (olympisch kampioen ploegenachtervolging, brons 5.000 m, zilver WK allround) en Allan Dahl Johansson (wereldkampioen junioren) hebben het Noorse schaatsen weer op de kaart gezet.

"Dit was het juiste moment om het zo te doen. Vrij snel na de Spelen, met veel Nederlands succes", meent Lasse Saetre, de voormalig specialist van de lange afstanden en inmiddels technisch directeur bij de Noorse schaatsbond. "Het langebaanschaatsen is nog steeds populair, zeker in Nederland. De concurrentie neemt toe en dat komt de spanning op alle toernooien ten goede. De interesse volgt dan ook."

Kees Verkerk in actie bij de Ek allround in Bislett in 1968 ANP

Saetre vermoedt dat de beelden van Amsterdam en de woorden van Koss dat Bislett ook zo'n evenement moet organiseren, in Noorwegen de discussie zullen aanwakkeren om te kijken of er een poging gewaagd moet worden een dergelijk evenement ook echt te laten plaatsvinden.

Directeur Stenersen van het inmiddels gerenoveerde stadion (capaciteit 15.400 toeschouwers), waar sinds de heropening in 2005 atletiek de boventoon voert en niet meer geschaatst wordt, denkt dat het mogelijk is.

Dolgraag

"Ik zou dolgraag zo'n evenement naar Bislett halen, maar dan moet iedereen dat willen. Schaatsen is nog steeds populair of misschien wel weer populair door de Noorse successen van de afgelopen tijd. Ik denk dat ik Bislett ook drie dagen vol krijg. De stadions lijken wel wat op elkaar. Amsterdam heeft aangetoond dat het kan. Je moet het niet elk jaar doen, maar ik denk dat alle schaatsfans het geweldig vinden om weer een groot titeltoernooi in Bislett mee te maken."

Ard Schenk en Rintje Ritsma in 2017 bij het gerenoveerde Bislett Stadion ANP

STER reclame