NOS NieuwsAangepast

Hinderlijke mist door ijsschotsen bij Afsluitdijk

Een week na de periode van vorst in Nederland is er in het IJsselmeer nog altijd veel ijs te vinden. Dat veroorzaakt aanhoudend mist rond de Afsluitdijk. Soms is het zicht minder dan 100 meter.

"Het komt door de luchtvochtigheid", legt weerman Marco Verhoef uit. "De zachte lucht wordt over die ijsschotsen geblazen, waardoor de temperatuur ineens daalt. De lucht kan het water dan niet meer houden en dan wordt het mistig."

"Hetzelfde zie je op avonden, als er mist ontstaat boven weilanden. Maar nu koelt de lucht niet af doordat de zon verdwijnt, maar door die ijsschotsen."

Dat het natuurfenomeen zolang aanhoudt komt door de onveranderlijke zuidenwind. Daardoor hoopt het ijs zich op aan de IJsselmeerkant van de Afsluitdijk en wordt zachte lucht uit het zuiden aangevoerd.

Verhoef vermoedt dat de hinder nog wel een tijdje kan duren. "Er liggen flinke bergen kruiend ijs en die smelten niet zo snel. Het kan snel gaan als er warm water overheen valt, zoals een dag regen van 10 graden, maar als het droog blijft niet."

Daar komt nog eens bij dat voor het einde van de week weer een korte periode van kou wordt verwacht. "Het is hetzelfde als de vorige keer: kou uit Rusland wordt onze kant op geblazen", zegt Verhoef.

"Maar het is later in het seizoen, dus het zal niet zo spectaculair zijn. Een aantal graden vorst 's nachts, overdag voorspellen de modellen temperaturen tussen de min 2 en plus 12, dus daar zit nog onzekerheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl