Kramer en Orie

'Het lichaam van Kramer wilde niet, hij is helemaal leeg'

Eigenlijk was er voorafgaand aan de WK allround maar één favoriet: Sven Kramer. De Fries, die tussen 2007 en 2017 elk WK allround won waar hij aan de start stond, zou zich in Amsterdam voor de tiende keer tot 's werelds beste schaatser kronen.

Het liep anders. Kramer kwam er afgelopen weekeinde in het Olympisch Stadion eigenlijk geen moment aan te pas. Hij stond slechts één keer op het podium, na zijn tweede plaats op de vijf kilometer. Een zeldzaam magere score voor Kramer, die niet eerder op een NK, EK of WK zo weinig podiumplaatsen behaalde.

Tuitert: dit was één race te veel voor Kramer

"Dit was een wedstrijd te veel, de tien kilometer op de Spelen was dat misschien al", concludeert NOS-analist Mark Tuitert, na de vierde plaats in het klassement voor de Fries.

Erben Wennemars sluit zich bij Tuitert aan. "Hij heeft het denk ik niet eens meer geprobeerd op de tien. Het ging allemaal zo moeilijk, zijn lichaam wil op dit moment niet. Ik denk dat hij helemaal leeg en klaar was."

'Kramer heeft het heel zwaar'

Kramer moest op de slotafstand een verschil van ruim zestien seconden goedmaken op Sverre Lunde Pedersen, maar was niet bij machte de Noor in verlegenheid te brengen. Tuitert: "We zitten aan het einde van het seizoen. Op de vijf kilometer kon hij knokken om te overleven, maar op de tien kilometer is dat een ander verhaal."

"We dachten even dat Kramer Pedersen liet rijden om daarna weer aan te vallen", gaat Tuitert verder. "Maar toen Pedersen viel, kon hij ook niet meer aanvallen." Kramer liet later weten niet meer voluit te hebben gereden, omdat hij in dat geval Pedersen op sleeptouw zou hebben genomen en daarmee de wereldtitel van Patrick Roest nog in gevaar had kunnen brengen.

Wennemars: "Ik denk dat we allemaal onderschatten hoe zwaar Kramer het heeft. Na een ronde of vier was duidelijk dat het voorbij was. Het gat was te groot toen hij rondjes van 34 seconden ging rijden."

Tien kilometer: Pedersen valt, Kramer stelt teleur en Roest is kampioen

De analisten prijzen de nieuwe wereldkampioen, Patrick Roest, en de nummer drie van het klassement, Marcel Bosker. "Dit zijn de opvolgers van Sven Kramer", zegt Tuitert.

"Bosker is in zijn interviews heel volwassen en respectvol", vult Wennemars aan, "Ik zie in hem een jonge Sven Kramer. Kramer had heel veel talent, maar Bosker heeft ook de uitstraling."

'Toekomst van Nederlandse schaatsen'

Volgens Tuitert kan Bosker de strijd aangaan met Roest. "Marcel is een echte allrounder, hij en Roest kennen elkaar al van de tijd bij de junioren."

"Ze vinden het allrounden allebei fantastisch. Deze jongens van 21 (Bosker, red.) en 22 (Roest red.) jaar zijn de toekomst van de Nederland."

'Deze jongens zijn de toekomst van het Nederlandse schaatsen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl