EPA

De Russische president Poetin besloot in 2014 een vliegtuig te laten neerschieten dat op weg zou zijn naar de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Hij had het bevel daartoe al gegeven toen het om een vals alarm bleek te gaan, zegt Poetin in een nieuwe documentaire.

"Dat past in de campagne voor de verkiezingen van 18 maart", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Hij wil daadkracht uitstralen. De boodschap is: ik ben bereid ver te gaan voor de veiligheid, maar pas ook goed op dat er niets fout gaat."

Poetin kreeg op de avond van de openingsceremonie te horen dat een passagier een vlucht van het Turkse Pegasus Airlines had gekaapt met een bom. De piloten van de vlucht hadden dat gemeld. "Ik kreeg te horen: een vliegtuig van Oekraïne naar Istanbul is gekaapt en de daders willen landen in Sotsji."

Ik vertelde hen: volg het plan.

Vladimir Poetin

Het vliegtuig had 110 inzittenden, in Sotsji waren op dat moment 40.000 mensen aanwezig bij de opening van de Spelen. Poetins adviseurs vertelden hem dat het veiligheidsprotocol in dit geval het neerschieten van het vliegtuig voorschreef.

"Ik vertelde hen: volg het plan", herinnert Poetin zich in de documentaire.

Voordat het bevel kon worden opgevolgd, bleek het om een vals alarm te gaan: de passagier die het dreigement had geuit, was dronken.

Wapensystemen

Volgens Godfroid past de film in de campagnestrategie van Poetin. "Hij doet nooit mee aan debatten en voert zelden campagne, maar doet het zo. Dat zag je ook met zijn jaarlijkse toespraak: normaal is die in december, maar nu heeft hij de volle aandacht twee weken voor de verkiezingen."

De boodschap in die speech was vergelijkbaar met de onthulling over Sotsji, vindt Godfroid. "Poetin kondigde daar nieuwe wapensystemen aan. Hij wil zeggen: we zijn er klaar voor. Maar net als met dat vliegtuig doen we niets als we niet bedreigd worden."

STER reclame