Ard en Keessie laten Dione blozen bij nostalgisch WK

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ard en Keessie laten Dione de Graaff blozen

Het was een parade van oud-schaatskampioenen afgelopen weekend bij de WK allround in het Olympisch Stadion. Daarbij mochten Ard Schenk (73) en Kees Verkerk (75) natuurlijk niet ontbreken. En dat heeft NOS-presentatrice Dione de Graaff geweten.

Op zondag, tijdens een van de dweilpauzes, wilde ze beide vroegere schaatshelden vragen naar hun indruk van het WK. Maar in plaats van simpelweg vragen te beantwoorden, namen Schenk en Verkerk de regie van het interview over. "Ik moet je een compliment maken", zei Verkerk tegen De Graaff. "Je hebt het overgenomen van Mart Smeets. Jij bent niet minder, juist makkelijker in de omgang."

Waarop Schenk de NOS-presentatrice plaagde met: "Kleur maar een beetje, want je krijgt allerlei complimenten. Dat is duidelijk."

Samen met andere oud-schaatskampioenen poseerden Ard Schenk en Kees Verkerk donderdag voor de Nachtwacht ANP

Net als in hun gloriedagen, in de jaren 60 en 70, bleken Ard en Keessie, samen goed voor vier olympische titels en vijf wereldtitels allround, nog altijd een soepel op elkaar ingespeeld duo. Toen Verkerk vertelde dat zijn vrouw voor het eerst mee was naar een groot kampioenschap, schoot Schenk in de lach. "Omdat jij een beetje laat verkering kreeg, toch?", zei Ard tegen Keessie.

Verkerk: "Uh, ja. Ik was 31."

Schenk daarop met een vette knipoog. "Dat was in een tijd, dan had je geen vrouw of verkering. Dat kon niet. Nu zijn ze allemaal papa en getrouwd. In onze tijd was je aan het schaatsen en verder niet."

Mateloos populair

De twee bleken bij het schaatspubliek nog altijd mateloos populair. In het Olympisch Stadion werden ze continu staande gehouden voor een foto of een interview. Op de tribune hing een spandoek met de tekst 'Ard en Keessie, hier is het feessie!'.

Het WK allround in het Olympisch Stadion bracht herinneringen terug aan hun gouden jaren, erkenden Schenk en Verkerk. De sfeer op de tribunes, het duel Nederland-Noorwegen op het ijs, ze vonden het prachtig. "Het is ook een feestje. Ja, helemaal", glunderde Schenk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ard en Keessie zijn nog altijd mateloos populair

Het was een bijzonder schaatweekend. Niet alleen vanwege het WK in de open lucht, maar ook vanwege alle schaatscoryfeeën die speciaal naar Amsterdam waren gekomen. Donderdagavond dineerden ze zelfs in het Rijksmuseum onder de Nachtwacht.

Verkerk: "We hebben twee avonden tot halfdrie in de nacht met elkaar gezeten. Wie dit allemaal georganiseerd heeft, het is fantastisch."

Heiden koestert Heerenveen 1977

Ook Eric Heiden was in Amsterdam. De vijfvoudig olympisch kampioen zei goede herinneringen te bewaren aan Nederland en aan Heerenveen in het bijzonder. Daar ligt zelfs een van zijn mooiste schaatsherinneringen.

"In Heerenveen in 1977 werd ik voor het eerst wereldkampioen allround", vertelde de Amerikaan. "Ik weet nog dat ik de 10.000 meter
tegen Piet Kleine moest rijden. Ik dacht: als ik bij Piet blijf, heb ik een kans om te winnen. En dat dat lukte. Het is iets wat ik nooit zal vergeten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Thialf 1977' is een van Heidens mooiste herinneringen

En juist met al die grote namen in zijn nabijheid liet Sven Kramer het na om zijn tiende wereldtitel allround te veroveren. "Heel jammer natuurlijk, maar hij blijft een fantastische schaatsenrijder met alles wat hij gepresteerd heeft", aldus Schenk.

Hij en Verkerk vinden hem de beste schaatser aller tijden. "Ja, ja, ja. Ongelooflijk", zegt Verkerk. En Schenk: "Sven is zonder enige discussie over de hele tijd genomen de allergrootste die wij gehad hebben en die ook in de wereld bekend is."

STER Reclame