'Deze afstraffing had PSV al veel eerder kunnen overkomen'

time icon Aangepast
NOS

Ongeloof en verbazing in Studio Voetbal over de bizarre 5-0 overwinning van Willem II op koploper PSV. Het betekende de grootste competitienederlaag voor de Eindhovenaren sinds 1964.

Oud-international Pierre van Hooijdonk, trainer Frank de Boer en de Volkskrant-journalist Willem Vissers volgden zaterdagavond met verbazing het scoreverloop.

"Een maand geleden, of misschien wel nog langer terug, had dit ook kunnen gebeuren. Alleen benutte de tegenstander toen niet de kansen. En PSV deed dat wel", benadrukte Van Hooijdonk. "Nu zit alles tegen voor PSV en wordt alles afgestraft."

Verschil in mentaliteit

Volgens De Boer maakte de wedstrijd in Tilburg feilloos duidelijk hoe een verschil in mentaliteit de uitslag kan bepalen. Willem II vocht voor elke meter, terwijl PSV een lamlendige indruk maakte. "Het laat precies zien hoe je een wedstrijd kunt winnen en verliezen. Bij PSV hebben ze ergens in hun achterkamer toch aan die tien punten voorsprong gedacht."

De Boer wist ook maar al te goed hoe zijn goede vriend Phillip Cocu zich na afloop voelde. "Ik weet wel zeker dat hij woedend was, maar dat zal voor elke trainer bij een grote club gelden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Deze nederlaag van PSV had ook een maand eerder kunnen gebeuren'

Bij Ajax ging het na de winst op sc Heerenveen (4-1) vooral over de gemiste kansen van Klaas-Jan Huntelaar en de werkweigering van Amin Younes.

"Het was niet de dag van Klaas-Jan, terwijl hij toch echte 'Huntelaar-kansen' kreeg. Zeker drie honderdprocentkansen, waarvan hij er minstens een had moeten maken", vond De Boer.

'Minder trefzeker'

"Hij had in de competitie al op twintig goals kunnen staan", vulde Vissers hem aan. De spits staat nu op tien treffers. "Hij miste hele vreemde kansen, die hij vroeger met zijn ogen dicht maakte. Dat kan de leeftijd zijn, of is het iets anders?"

Van Hooijdonk: "Ik geloof er niet zo in dat het met leeftijd te maken heeft. Als hij 85 jaar is, schiet hij nog dit soort kansen tegen de netten. Het is wel opvallend dat hij dit seizoen minder trefzeker is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Vroeger kon je je al omdraaien als Huntelaar zo'n kans kreeg'

De tafelgasten van Tom Egbers hadden verder geen goed woord over voor Amin Younes, die vlak voor het einde van het duel van Ajax met sc Heerenveen geen trek had om in te vallen. Trainer Erik ten Hag sommeerde de Duitser uit de dug-out te komen, maar Younes bleef zitten. Dat wekte zelfs bevreemding bij zijn ploeggenoten.

'Zo ken ik Younes niet'

Ten Hag zou na afloop hebben gezegd dat hij Younes wilde belonen voor zijn goede instelling. "Belachelijk", vond Van Hooijdonk. "Als je iemand om die reden in de negentigste minuut laat invallen, ben je ook niet goed bij je hoofd."

"Maar de fout ligt bij de speler", voegde Van Hooijdonk eraan toe. "Als je moet invallen, dan moet je invallen."

De Boer: "Zo ken ik Younes helemaal niet. Hij is een voorbeeldprof. Hij bleef in mijn tijd altijd met een ballenzak op het trainingsveld hangen om nog voor zichzelf te oefenen, dus er moet iets gebeurd zijn."

'Keihard optreden'

"Maar als trainer moet je hier keihard tegen optreden", ging De Boer verder. "Met dit soort momenten ga je als trainer spelers voor je winnen, of ze gaan denken: hij laat met zich sollen. En dat laatste mag een trainer nooit laten gebeuren, want anders verlies je de grip op de groep en ben je verloren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Boer over 'werkweigeraar' Younes: zo ken ik hem echt niet

STER Reclame