Kramer: dit is heftig, maar ik kom er weer bovenop

Kramer hield zich in na valpartij Pedersen om Roest te helpen

De ongeslagen reeks van Sven Kramer op allroundtoernooien is ten einde. Liefst 23 keer op rij was de Fries de beste op een NK, EK of WK - in 2011 en 2014 ontbrak Kramer bij de EK en WK waardoor de titels naar Skobrev, Blokhuijsen en Verweij gingen -, maar in het Olympisch Stadion kwam Kramer dit weekeinde niet verder dan de vierde plaats.

"Dit is heftig, het was gewoon niet goed", reageert Kramer, die op de tien kilometer geen moment een bedreiging vormde voor Sverre Lunde Pedersen. Zijn rondetijden liepen hard op, Kramer reed geen moment met de dominantie die hem de afgelopen jaren kenmerkte.

Na een kleine zeven kilometer reed Kramer elf seconden achter de Noor, tot Pedersen verrassend onderuit ging. Kramer ging zijn concurrent daardoor weer voorbij, maar besloot zich in te houden ten faveure van zijn ploeggenoot Patrick Roest.

'Graag anders gezien'

"Natuurlijk wilde ik echt voor de derde plek gaan, maar toen Pedersen steeds dichterbij kwam, stopte ik met schaatsen. Ik wilde Pedersen niet naar de eerste plek schaatsen", erkent Kramer. "Ik had het graag anders gezien, maar dit was de beste oplossing."

Pedersen vergooit wereldtitel met val op tien kilometer

Kramer ging op het ijs van het Olympisch Stadion voor zijn tiende wereldtitel, maar kwam eigenlijk steevast tekort. "Ik weet ook niet hoe het precies zit, maar het is niet top. Er zit 25 jaar topsport in mijn lichaam, dat werkt niet altijd even mee. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar ik heb me weleens beter gevoeld dit seizoen."

'Voor hetere vuren gestaan'

Voor Kramer zit het seizoen erop, de wereldbekerfinale in Minsk laat hij aan zich voorbijgaan. "Ik ga even rust nemen, wat er met me aan de hand is, komt dan zeker aan de orde. Maar ik heb het daar liever niet over, want in topsport moet het gaan over de winnaar."

Kramer kondigde eerder dit jaar aan nog zeker twee jaar op topniveau te schaatsen. Aan dat voornemen verandert niets, zo liet hij weten. "Ik heb voor hetere vuren gestaan, hier komen we ook wel weer bovenop. Iedereen heeft een fantastisch weekend gehad. Behalve ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl