President Trump in Pennsylvania Getty Images
NOS Nieuws Buitenland Economie Aangepast

Trump dreigt EU: 'We gaan BMW en Mercedes belasten'

President Trump heeft de EU opnieuw gedreigd met importheffingen op auto's en andere producten. Hij deed dat in reactie op de Europese bezwaren op de aangekondigde importheffingen op staal en aluminium. Als de EU zijn eigen "afgrijselijke belemmeringen en tarieven" op Amerikaanse producten afschaft, wil hij de Europese Unie vrijstellen van hogere importtarieven op staal en aluminium.

Trump twitterde het voorstel toen hij onderweg was naar een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Eigenlijk was die campagnebijeenkomst bedoeld om de Republikeinse congreskandidaat Rick Saccone te helpen, maar Trump had het meer over zijn eigen succes.

Mercedes en BMW belasten

"Ik doe alleen maar goede dingen", zei Trump tegen de duizenden mensen op de bijeenkomst. "De staalfabrieken gaan weer open, jullie staal komt terug. De heffing van 25 procent die we hebben opgelegd voor figuren die hier hun staal komen dumpen leidt ertoe dat jullie staal terugkomt." Zijn aanhang reageerde opgetogen.

Trump-aanhangers zijn blij met de importbeperkingen

Trump dreigde opnieuw de Europese autofabrikanten met heffingen. "We gaan Mercedes-Benz belasten. En we gaan BMW belasten", zei de Amerikaanse president. "De Europese Unie maakt ons op het gebied van handel kapot. We kunnen onze landbouwgoederen niet eens in de EU verkopen. Toen ze zeiden dat ze de importheffingen van tafel wilden, zei ik: goed, haal de belemmeringen en heffingen weg en als je dat niet doet, dan gaan we BMW en Mercedes belasten."

'Een catastrofe'

Gisteren zei Eurocommissaris Malmström na een gesprek met een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger dat het onduidelijk is wat er moet gebeuren om te worden uitgezonderd van de Amerikaanse importheffing op staal en aluminium. Trump heeft een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium ingesteld.

Ook in de rest van de wereld is bezorgd gereageerd op de heffingen. De Chinese minister van Handel noemt een handelsoorlog "een catastrofe voor de hele wereld".

STER reclame