NOS SchaatsenAangepast

Takagi zet grote stap naar wereldtitel met winst 1.500 meter

Takagi klopt Wüst op 1.500 meter en is dicht bij wereldtitel

Miho Takagi is dicht bij haar eerste wereldtitel allround na winst op de 1.500 meter. De Japanse bouwde haar voorsprong op Ireen Wüst uit in het klassement. Wüst moet op de afsluitende vijf kilometer 11,61 seconden goedmaken.

Takagi en Wüst troffen elkaar in de laatste rit en maakten er een mooi gevecht van. Takagi en Wüst waren ruim anderhalve seconde sneller dan de rest van het veld. De Japanse begon agressief en opende een paar tienden sneller dan Wüst, die vervolgens een snellere ronde reed.

Op 1.100 meter lag Takagi 15-honderdste voor op Wüst, die er in de laatste ronde niet meer voorbij kon komen. Takagi won de afstand in 1.58,82, 7-honderdste voor Wüst.

Wüst begon het toernooi met een teleurstellende 500 meter, ze gaf 1,8 seconde toe op Takagi. Het behalen van de wereldtitel zou een 'hele, hele, hele zware opgave worden', sprak ze. Op de drie kilometer pakte Wüst bijna vier seconden terug, waardoor het verschil voor deze afstand al bijna drieënhalve seconde bedroeg.

Antoinette de Jong verloor haar derde plaats in het klassement aan Annouk van der Weijden. De Jong reed in de rit na Van der Weijden en reed tot 1.100 een kopie van de race van Van der Weijden. In de slotronde gaf ze echter acht tienden toe. Het verschil tussen beiden in het klassement is nihil: vijftien honderdste, op ruim dertig tellen van Takagi.

"Oh, dat wordt spannend!", reageerde Van der Weijden toen ze hoorde hoe klein het verschil was. "Alles kan nog gebeuren. Zo vaak rijd ik niet goed op de 1.500 meter, maar dit was mooi moment om het te doen. Misschien is het in mijn voordeel dat je niet heel hard kan starten en jezelf op kan blazen."

Voor Claudia Pechstein zit het toernooi erop. Pechstein doet voor de 22ste keer mee aan de wereldkampioenschappen allround en stond elf keer op het podium. Na drie afstanden staat ze dertiende in het klassement waardoor ze niet mag deelnemen aan de vijf kilometer, de afstand waarop ze drie olympische titels won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl