De poster waarop de vijftigste editie van het feest wordt aangekondigd
NOS NieuwsAangepast

Franse 'zwartepietendiscussie' laait op in Duinkerke

In Frankrijk hebben antiracismeorganisaties aan de bel getrokken over een carnavalsfeest dat vanavond wordt gehouden. Op de Nuit des Noirs, de nacht van de zwarten, verven feestvierders hun gezicht zwart. Racistisch, volgens critici. Anderen zeggen juist dat het een traditie is.

Het feest wordt al voor de vijftigste keer gevierd. Activisten vinden dat zwarte mensen ermee belachelijk gemaakt worden, vertelt correspondent Frank Renout. "De organisaties spanden een kort geding aan om het evenement af te blazen, maar dat wees de rechter af."

Een aanplakbiljet van het feest

Veel mensen uit Duinkerke zijn het niet eens met de beschuldigingen van racisme. "Ze noemen het belachelijk: ze vieren het al vijftig jaar en doen het puur om plezier te maken. Volgens hen is het feest niet racistisch. De burgemeester van Duinkerke vroeg zich af: met carnaval verkleden we ons ook als vrouw, mag dat dan ook niet meer?"

Breed gedragen worden de protesten nog niet. 11.000 mensen tekenden een petitie tegen het feest, maar dat aantal werd snel overtroffen door Duinkerkse voorstanders. Zij verzamelden ongeveer 19.000 handtekeningen van mensen die het feest steunen.

Zwarte piet

De strijd tussen voor- en tegenstanders doen denken aan de zwartepietendiscussie in Nederland. Maar zo groot en fel als de discussie hier, is die in Frankrijk nog lang niet. "Het is net begonnen: het zijn twee antiracismeorganisaties die aan de bel hebben getrokken", vertelt Renout. "Tegenstand komt eigenlijk alleen nog uit Duinkerke, want voor zover ik weet zijn er geen soortgelijke feesten in de rest van Frankrijk."

Dit is de eerste keer dat in Frankrijk publiekelijk aan de bel wordt getrokken over een feest dat racistisch zou zijn.

Frank Renout

Toch denkt Renout dat de protesten wel een staartje krijgen. "De activisten hopen dat het feest veroordeeld wordt door de Verenigde Naties, net zoals dat in Nederland met Zwarte Piet is gebeurd. De organisaties zien de zwartepietendiscussie in Nederland als een voorbeeld."

Tijdens het feest vanavond wordt door tegenstanders een demonstratie georganiseerd, al is het zeer de vraag of dat enige omvang krijgt. "Duinkerk ligt in een uithoek van Noord-Frankrijk en de discussie is pas net begonnen", vertelt Renout. "Maar dit is wel de eerste keer dat in Frankrijk publiekelijk aan de bel wordt getrokken over een feest dat racistisch zou zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl