Coach Richard Callaghan geeft Tara Lipinksi de laatste aanwijzingen voor haar gouden kür in Nagano 1998
NOS SportAangepast

Amerikaanse kunstschaatscoach verdacht van seksueel misbruik

De 74-jarige kunstschaatscoach Richard Callaghan is voorlopig geschorst vanwege mogelijk seksueel misbruik. De Amerikaan maakte vooral naam en faam door in 1998 zijn pupil Tara Lipinski naar olympisch goud te leiden.

Een onafhankelijke commissie (US Centre for SaveSport) heeft een onderzoek ingesteld voor de zaak. Tijdens het onderzoek mag Callaghan geen werkzaamheden binnen de sport uitvoeren.

De onderzoekscommissie bevestigt dat het gedrag van de coach wordt onderzocht, maar weigert verdere details prijs te geven. Volgens ABC News heeft voormalig kunstschaatser Craig Maurizi de beschuldiging van misbruik, dat in 1999 heeft plaatsgevonden, recentelijk gemeld. Hij spreekt van "een stap in de goede richting", maar bereidt ook juridische stappen tegen Callaghan voor.

Tweede zaak binnen twee maanden in Amerika

Vorige maand werd een Amerikaanse arts van de nationale turnploeg nog veroordeeld tot 175 jaar cel voor grootschalig seksueel misbruik. "Ik heb zojuist uw doodvonnis getekend. Het was me een genoegen die uit te spreken", luidde het harde oordeel van de rechter in die zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl