Strijdvaardige Wüst: ik weet nu hoe het moet in de regen

Aangepast
ANP

Ireen Wüst moet op de tweede dag van de WK allround in Amsterdam flink aan de bak. De Brabantse aast op haar zevende wereldtitel maar staat op een behoorlijke achterstand van de Japanse Miho Takagi. Toch heeft Wüst er nog vertrouwen in. "Ik geef mezelf nog niet gewonnen."

De WK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam zijn het hele weekeinde live te zien bij de NOS. De uitzending begint zaterdag om 15.50 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Na de 500 meter zag het er nog heel somber uit voor Wüst. In het sfeervolle Olympisch Stadion, waar de regen af en toe met bakken uit de hemel kwam, was Takagi met een tijd van 39,01 liefst 1,8 seconde sneller dan de titelverdedigster. "Het wordt nu wel een hele, hele, hele zware opgave", baalde Wüst na de eerste afstand.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wüst strijdvaardig na winst drie kilometer

Maar na haar winst op de 3.000 meter zag het er toch iets zonniger uit voor Wüst in haar jacht op titelprolongatie. "Ik heb mezelf na de 500 meter wel even een schop onder mijn kont gegeven. Niet dat ik mezelf iets kon verwijten, ik deed gewoon mijn best. Maar de drie kilometer geeft veel vertrouwen."

Op de 3.000 meter slaagde Wüst erin in de slotfase nog te versnellen. Dat had ze te danken aan de weersomstandigheden, gaf ze lachend toe. "Ik voelde dat ik een beetje wind mee kreeg op het rechte stuk van de wissel. Dus ik dacht: daar moet ik gebruik van maken, even een tikkie erbij."

'Wie weet'

"Ik heb nu een beetje door hoe het moet in de regen op buitenijs. De omstandigheden zullen zaterdag hetzelfde zijn. Dus ik moet gewoon een kneiterharde 1.500 meter neerzetten. En als ik mijn vijf kilometer net zo rijd als de drie.... wellicht, wie weet."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Jong: het was een race lang zoeken

Antoinette de Jong, de nummer drie in het klassement na twee afstanden, genoot van het schaatsen in het Olympisch Stadion, maar was niet zo te spreken over haar eigen prestaties. "Het is heel fijn om hier te rijden. Maar voelde het lekker? Nee. Ben ik tevreden? Nee."

Lange zoektocht

Ook voor De Jong was schaatsen in de buitenlucht even wennen. "In Thialf zit het in je lichaam en weet je wat je moet doen. Hier was het even zoeken. En het was een lange zoektocht want op de 3 kilometer duurde het 4 minuten en 23 seconden", lachte De Jong.

"Maar ik ga er zaterdag weer tegenaan. Elke race weer volle bak gaan. Ik hoop dat het dan wat makkelijker gaat. Er is van alles mogelijk op dit ijs."

Mannen in actie

De mannen beginnen zaterdag ook aan hun WK allround. Zij rijden de 500 meter en de 5.000 meter. Namens Nederland komen Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker op het ijs.

STER Reclame